Purkuhommissa

Tilan mailla oli vanha, huonokuntoinen saunarakennus. Jotta saimme rakentaa uuden (eri paikkaankin), tuo vanha piti purkaa. Rakennuslupa  ikään kuin siirrettiin uudelle saunalle. Olen aiemmin kertonutkin, kuinka näppärästi saimme uuden saunan paikoilleen, mutta vielä oli edessä urakkaa vanhan purkamisessa. Se oli tehtävä ennen uudisrakennuksen lopputarkastusta ja käyttöön ottoa.

Kaikki käyttökelpoinen otettiin talteen. Irrotettiin ikkunat, ovet ja kattopellit. Kiuas  pääsi naapurin saunaa lämmittämään, muuripata löytää paikkansa kotirannasta ensi kesänä. Esikoinen purki sisäpaneeleita, jotka sahattiin talon lämmitystä varten ja muutenkin sahailtiin polttopuiksi naulatonta lautaa.

Saunan paneelien takaa paljastui upea, noen mustaama hirsiseinä, jota ihastelin suuresti. Rakennus koottiin 60-luvun alussa ties kuinka vanhan kuivaamon hirsistä, tässä tilassa on nähtävästi ollut sisäänlämpiävä uuni.

Mutta kun ulkovuoraus poistettiin, nähtiin, että se puoli oli aivan lahoa. Hirsiä on nyt kuitenkin säästössä, jos edes pikkuisen voisi tuosta  vanhasta rakennuksesta säilyttää muistona. Osa lähtee  joka tapauksessa ensi talven lämmitykseen. Rakennuksessa oli nimittäin neljä ovea ja kolme ikkunaa – pitkää hirttä oli vain yhdellä seinällä ja kaikki muu lyhyttä pätkää tai lautaa. Ja nauloja, niitä riitti.

Varsinainen purkutyö kävi näppärästi traktorin puutavaranosturilla: Koura kahmaisi milloin mitäkin osaa ja parissa tunnissa kaikki oli jo selvää.

Kevyempi tavara vietiin kokkopaikalle: naulaiset laudat ovat aika ikäviä käyttää pannuhuoneessakaan.  Muutamassa tunnissa oli vain muisto jäljellä saunasta, jonka lattian läpi kasvoi kerran vadelmia, jonka viemärin tukki hopeapaju juurillaan ja joka haisi homeelle, sillä sen perustuksilla oli kolmekymmentä vuotta sitten kymmeniä senttejä kevättulvan vettä.

Naputtelin laastit pois ehjistä tiilistä – eiköhän niillekin vielä käyttöä keksitä.

Isännällä oli raskaampi työ, sillä hänen oli vielä kerättävä katolta rojahtanut eristepuru,

suuret muurin möhkäleet täytyy kuitenkin nostella kaivurilla. Voi olla, että pohjalaattakin vielä hävitetään – se selviää myöhemmin.

Tänä aamuna oli lopputarkastus ja kaikki oli kunnossa.

21768328_1527871497251465_7504528449719767943_n

Nyt voi vihdoinkin nauttia uudentuoksuisen saunan ensilöylyistä!

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Purkuhommissa

 1. navettapiika sanoo:

  Kiva, että vanhasta saunasta pystyy jotaki hyätykäyttää. Makoosia löylyjä uures saunas 🙂

 2. Nettimartta sanoo:

  Maukkaita löylyjä uudessa saunassa!
  Aika tavaran kaupitsee eli kierrättäminen kannattaa aina.

 3. Leila sanoo:

  Oi te puritte kokonaan noin komean hirsirakennuksen. No varmaan vanhempi kuin meillä tuo savusauna, jonka sisukset on purettu pois. Poika remontoi sitä ja toivon, että pääsen savusaunalöylyihin viimeistään jouluna. Saunaa jouduttiin nostamaan ja laittamaan lattialle salaojaputket ja sepeli.

 4. Ulla Kinnunen sanoo:

  Mukava kun ootta piässy kylypemään uuteen saunaan, hyviä läylyjä! Aika tavaran kaupihtoo, sanotaan tiälläpäin, meinoon noita purkutähteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s