Omppomehun aika

Meille tuli valtavasti omenoita, joskin laatu ja koko olivat vaatimattomat. No eihän se mehussa haittaa, siispä varattiin jälleen aika Ruovedelle, mehuasemalle. Tämän mehupaikka on siitä erilainen, että siellä toimitaan läpi vuoden hillojen, leipien ja monien muiden tuotteiden kanssa. Kiirettä riittää!

Ensin oli meilläkin alkuvalmisteluja: Omenoiden keräämisessä meni kuusi tuntia. Ei ihme, niitä oli 12 laatikollista.

Vuosikymmenien takaiset litran limsapullot koreineen etsittiin aitasta. Ne pestiin ja laitettiin vedellä täytettyinä pariksi vuorokaudeksi odottamaan. Lähtöaamuna omenat vielä huuhdottiin  ja pullot tyhjennettiin vedestä. Piti tietenkin ottaa kuumassa vedessä liotetut kumikorkitkin mukaan. Sitten suunta kohti Ruovettä.

Sen jälkeen meillä olikin kolmen tunnin vapaa, sillä kun omppokorit ja pullot oli kannettu sisään, me lähdimme kiertelemään omia teitämme: Kirpputorille, kahville, ruokakauppaan.  Ja taimimyymälään, jossa olikin jo reulut syysalennukset!  Ja näinhän siinä kävi: Kolme Pohjan jättiä (mustaherukka), yksi tyttötyrni entisten kaveriksi, pari nauhusta ja purppurapunalatvaa. Kun halvalla sai.

 

Lähtiessämme takaisin Keuruuta kohti, taimien lisäksi lastina oli  takakontissa ihania aamumehuja koko vuodeksi.

Ja koska meillä ei ole tarpeeksi pulloja, yrittäjällä oli näppärä keino: Kolmen litran hanalliset pussukat, joissa pastöroitu mehu säilyy yhtä hyvin kuin pulloissakin. Ainakin vuoden.

Pussukoille voi ostaa näin ihanat pakkauksetkin!

Kun omenat puristetaan mehuksi, jäljelle jää runsaasti kuivakasta mössöä-

Kyllä kanalassa ilahduttiin siitä! Siemenet olivat ihan parasta herkkua.

Mössöä riitti vielä naapurin lampaillekin.

Nyt helpotti, sillä yksi syksyn suurista urakoista on tehty. Kiitos, ihanat ja ahkerat yrittäjät, teidän kanssanne on ilo toimia!

Entä  hinta? Omenat punnitaan mennessä ja puristus, pastörointi ja pullotus maksavat yhteensä euron kilolta. Ja kilosta tulee mehua 6-7 desilitraa.  Pastörointia ei välttämättä tarvita, jos mehu pakastetaan. Kuitenkin se pehmentää makua ja tuhoaa kaikki pöpöt mutta ei vitamiineja. Tiesitkö muuten, että mehustettavien omenoiden pitää olla hiukan raakoja? Niistä kun tule eniten mehua. Jos siemenet ovat jo ruskeita, mehumäärä on vähäinen ja mehustusaika auttamattomasti ohi. Paras mehu tulee sekoittamalla useita laatuja keskenään.

 

Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Omppomehun aika

  1. Sylvi Pehkonen sanoo:

    On teillä nyt paljon mehua. Kätevästi käy mehustaminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s