Viileähkö juhannus on takana päin. Pikkuväki nauttii aina tästä vanhasta perinteestämme: Juhannuskoivujen hausta. Pikkukoivuja tuodaan sisällekin tuoksua antamaan.
Liput nostettiin molempiin lippusalkoihin,
vanhan talon pihapiirin uuteen lippusalkoonkin ihan ensimmäisen kerran.
Kokko poltettiin ja rosvopaistinkin saimme valmiiksi, vaikka sateen uhka oli kaiken aikaa päällä.
Meillä on tehty jäätelöä parikymmentä vuotta Philips-jätskikoneella, joka kuitenkin, ahkeran uurastuksen jälkeen, sanoi työsopimuksen keväällä irti eikä uutta vastaavaa ei ole enää saatavissa. Kauan harkitsimme ostoa, sillä kondensoidulla maidollahan voi tehdä jäätelöä ilman konettakin. Silti päädyimme, saatuamme läheisestä Veikon koneesta hyvän tarjouksen, tähän uuteen Wilfa-jätskikoneeseen. (Koska meillä on kanoja, jotka on tutkittu salmonellan varalta, haluamme käyttää niiden maukkaita munia jäätelön teossa.)
Tässä mallissa on entiseen verrattuna se ero, että aineet voi laittaa suoraan koneeseen, joka jäähdyttää ja jäädyttää kaiken alle tunnissa. Pakastimessa ei tarvitse enää säilyttää mitään jäädytysosaa. Pitää vain vatkata kevyesti munat ja sokeri, lisätä kerma ja maito sekä vanilja tai muut mausteet. Kermaakaan ei siis enää vatkata etukäteen.
Siinä!
Tässä vaiheessa aikaa oli jäljellä 24 minuuttia, pakkasta 15 astetta. Lopuksi oli yli 23 miinusta!
Saimme mukana neljä lasikulhoa, kauniita nekin.
Tällainen lisäaineeton jäätelö sulaa kyllä nopeasti, mutta nopsaan se myös hävisi herkuttelijoiden suihin. Taidan olla oikein tyytyväinen tähän ostopäätökseen!