Löysin pakasteesta vielä yhden pussin esikiehautettuja, kuorittuja maa-artisokkia. Usein teen niistä sosekiettoa, mutta nyt oli uunissa rapusilakoiden vieressä tilaa vielä yhdelle kupille. Pirkko-ystävältä muinoin saatu ohje on yksinkertaisista yksinkertaisin:
Maa-artisokkapaistos
- kiehautettuja, kuorittuja maa-artisokkia
- pieni sipuli pilkottuna
- purkillinen kuohukermaa
- hiukan suolaa
- pinnalle paprikajauhetta ja korppujauhoja tai juustoraastetta
Kun olin vahingossa ottanut sulamaan pienen pussillisen keitettyjä ja kuorittuja omia härkäpapuja, sekoitin nekin paistokseen mukaan. Nam!
Maa-artisokkaa kyllä pitäisi viljellä yleisemminkin, onhan se niin helppo, terveellinen ja maittava kasvi. Keuruulla se on jo Kutinlahden maatilalla laajemmassa kasvatuksessa ja olemme saaneet maistella sitä heillä käydessämme vieraammissakin muodoissa, esimerkiksi kuivattuina lastuina. Hyviä olivat nekin. Menestystä ja onnea viljelylle jatkossakin, Hilkka ja Simo!
Oi, kun näyttää hyvältä ja maistuukin varmaan aivan taivaalliselta.
Minullakin on ollut jo vuosia maa-artisokkaa, mutta en ole sitä hirveästi hyödyntänyt, koska se on niin vaivalloista kuoria..
Niin ne kyllä ovat, mutta kun kiehauttaa kuorineen, on helpompi puristaa sisus paistokseen. Olen siirtynyt eri lajikkeeseen, jota ostin ihan ruokakaupasta: Niissä ei ole lainkaan yhtä paljon sivumuhkuroita.