Eilen otin kasvimaalta pois maa-artisokat. Ei niitä montaa tainta ollut, vain sen verran, että pari kertaa syödään ja varmistetaan ensi kesän sato. Aiemmin meillä on ollut pitkä penkki tätä maukasta ja terveellistä kasvia, mutta se oli vanhaa maatiaislajiketta, jonka vaaleat mukulat olivat hyvin epämuotoisia ja vaikeita kuoria.
Jossain vaiheessa löysin kaupasta sileitä, vähän violettiin vivahtavia maa-artisokkia ja istutin ne sinä syksynä maahan. Silloin oli hiukan ontto olo: Kestävätkö talven, mikä on lajike? Mutta hyvinhän siinä kävi. Keväällä ne lähtivät ehkä hiukan hitaamminn liikkeelle, mutta kun kasvuaika on muutenkin pitkä, niin kasvu tasaantui. Näistä muutamasta olen sitten pikkuhiljaa saanut pitempiä rivistöjä, nyt taisi olla kymmenen mukulaa kasvussa.
Laitan aina syksyllä sadonkorjuun jälkeen uudet mukulat multaan – istutus samalla tavalla kuin perunallakin. Uusi sato ei ole oikein hyvin kellarissa säilynyt, ehkä jouluun asti mutta ei ainakaan kevääseen ja siksi esikäsittelen osan mukuloista pakasteeseen: Muutaman minuutin kiehautus, nopea jäähdytys ja kuorinta. Herkullista vaikka sosekeittona. Tässä kuvassa on vielä sitä vanhaa lajiketta, jota en enää kasvata.
Maa-artisokkakasvusto on yli kaksimetristä eikä se helposti kaadu. Siksi sitä voisi käyttää vaikka suoja-aitana. Vanha lajike ehti aina kukkaan ennen koulujen syyslomaa, mutta tämä uusi vielä odotteli, ainakin tänä kesänä. Pakkasyö kuitenkin palellutti kasvuston ja lopetti mukuloiden kasvun ja vaikka se muuten olisikin vielä ehkä jatkunut, päätin kerätä kaikki pois. Isoja ja kauniin muotoisia!
Tässä viimevuotista kasvustoa.
Tiedän, että moni jättää satoa maahan kevääseen. Mukulat ovat maukkaita silloinkin, jopa ihan tuoreeltaan. Mutta helposti kasvusto valtaa myöskin lisätilaa itselleen, joten meillä on kasvimaalla kokeilujen jälkeen päädytty syksyiseen sadonkorjuuseen.
Kuorrutetut maa-artisokat
- noin 1 kg maa-artisokkia
- kuullotettu sipuli
- 1-2 dl kermaa ja ripaus suolaa
- korppujauhoja
- paprikajauhetta
- juustoraastetta
Keitä hyvin pestyt maa-artisokat suolalla maustetussa vedessä melkein kypsiksi. Jäähdytä hetki kylmässä vedessä ja kuori. (Voit käyttää myös pakastettuja mukuloita.) Lado viipaloituna voideltuun vuokaan kuullotetun sipulisilpun kera ja kaada päälle kermaa. Ripottele pinnalle paprikajauhetta, korppujauhoja ja juustoraastetta. Kuorruta kuumassa uunissa noin 15 minuuttia.
Tahtoo olla niin, että missä kerrankin on kasvanut maa-artisokkaa, niin sitä kasvaa siinä aina. Jokin pieni juurenpala jää, josta kasvu jatkuu iloisesti. On se kestävä!
Juuri niin! Mutta aika hyvin sen saa pidettyä kurissa kun syksyisin istuttaa uuteen paikkaan.