Kompostiasiaa

Kesän aikana monet puutarhavieraat ovat kyselleet, miten meillä kasvimaan sato on niin rehevää. Ei siihen oikein muuta syytä osaa keksiä, kuin että kompostin voimin. Näin se meillä menee:

Sumuisena syyskuun lopun aamuna, pikkurengin auringon loisteessa,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

isäntä lähti tyhjentämään vihreää kompostikehikkoa. Kun se nostettiin pois paikoiltaan, alta paljastui upea, kolmisen vuotta eri lokeroissa maatunut muheva multapaakku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvimaa oli jo tyhjennetty sadosta ja nyt se sai kauttaaltaan uuden, tumman peiton. Sopivasti riittikin ihan koko maalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keittiön ikkunasta ihailen nyt tällaista  maisemaa:

14446024_633197200182204_1662125145160514758_n-1

Mutta isännän raskas työ ei loppunut tähän, vaan hänen piti vielä lapioida keskimmäinen komposti juuri tyhjentämäänsä osioon. Keväällä se oli koottu edellisen kesän tuotteista ja mahtui silloin juuri ja juuri seiniensä sisään, mutta oli nyt jo palanut alle puoleen koostaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös lämpökompostorin keittiöjäte, joka sekin oli jo aika hyvää tavaraa, lapioitiin sekaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt tämä keskimmäinen lokero jäi tyhjänä odottamaan tulevaa kevättä, jolloin leikkaan pihan angervoista ja hanhikeista sinne risuisen salaojapohjan. Ensimmäiseen osaan kerätään ennen talvea vielä monta kottikärryllistä kasvijätettä, ennen kuin lumi sen peittää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyhjään lokeroon isäntä kääntää varhain keväällä tämän kesän puutarhajätteen sitä mukaa kun se sulaa talven jäljiltä, kanalan kakka-anti sekoitetaan samalla myös joukkoon. Ensimmäinen, suurin lokero, on jälleen vapaa odottamaan uutta täyttymistään. Tämä kuva on viime toukokuulta: Näin multaiseksi yläkuvan kukkakumpu on jo vajaan vuoden aikana ehtinyt muuttua!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ympyrä on sulkeutunut, mutta kierto jatkuu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kompostiasiaa

  1. satuinkala sanoo:

    Tämä täytyy kyllä näyttää meidän isännälle myös ja pohtia, josko meille saataisiin myös tuollainen systeemi. Näyttää niin siistiltä ja toimivalta! Kiitos selvityksestä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s