Puolukkamehua

Syksyn puolukkasato on ollut aivan mahtava. Marjat ovat niin isojakin, melkein kuin karpaloita! Vaikka pariin otteeseen olimme jo isännän kanssa päättäneet, että nyt riittää hamstraus tältä syksyltä, innostuin kuitenkin vielä, vuosien tauon jälkeen, tekemään tuoremehua puolukoista. Siitä kiitos Hannelelle, jolta maistiaispullon saimme!

Päätimme siis pikaisesti käydä keräämässä tupla-annokseen tarvittavat kuusi litraa puolukoita, sinne vanhaan paikkaan kun jäi vaikka millä mitalla. Mutta hups, thaimaalaiset poimijat olivatkin sillä välin saapuneet niille alueille… No hyvä, kun metsät kerätään tyhjiksi. Paljonhan noita marjoja hukkaan menisi ilman heitä.  Niin sitten etsimme iltahämärissä uuden paikan ja saimme tarvitsemamme puolukat, paljon ylikin. Kotiin lähdettäessä metsästä kuului vielä rapinaa ahkerien marjastajien poimiessa – miten lie näkivätkin siinä hämärässä.

14088452_1143383975700221_344799388163435529_n

Mutta se puolukkamehu, ohjeita on netti pullollaan. Viinihappo on joidenkin tietojen mukaan epäterveellisempää käyttää kuin sitruunahappo ja voisihan senkin korvata sitruunamehulla ja -kuoriraasteella. Tällä ohjeella kuitenkin tehtiin meillä:

Tuoremehua puolukoista

  • 3 kg puolukoita
  • 2 l kylmää vettä
  • ½ tl sitruunahappoa
  • 400 g sokeria/mehulitra tai halutessasi enemmänkin

Survo marjat, kaada joukkoon kylmä vesi. Liuota sitruunahappo pieneen vesimäärään ja lisää seokseen. Anna seistä kevyesti peitettynä viileässä pari – kolme päivää, sekoita välillä. Siivilöi marjat eroon kaksinkertaisen sideharsoliinan läpi, lisää mehuun sokeria haluamasi määrä ja pullota. Säilytä viileässä.

Suurin homma on juurikin siinä siivilöinnissä. Meillä erottelin aluksi Mehu-Maijan siivilällä enimmät mäskit, joista  olen nyt tehnyt mehukeittoja ohra-uunipuuron kaveriksi. Jatkosiivilöinnissä käytin tätä näppärää laitetta, kahteen kertaan sitäkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi vielä kaksinkertaisen, tiiviimmän viininvalmistuspussin läpi.  Ja sitten vasta sokeri. Raikasta ja kaunista!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harsoliinaan kerääntyi vellimäistä mehua ja otin senkin erikseen talteen – haa! Tulipas siitä herkkuhyytelöä sinisen Melatin-pussin kanssa! Aivan erinomaista! Tämä sivutuote saattaa jatkossa jalostua vaikka päätuotteeksi… hmh…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kategoria(t): Kokataan - Jälkiruuat ja muuta makeaa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s