kaikkea sitä tuo puutarhurin syksy tullessaan. Puutarhapäivän jälkeen keräsin sipulit kuivumaan, ne oli aiemmin jo taitettu ”nukkumaan” tuleentumisen nopeuttamiseksi.
Onneksi ne ovat nyt suojassa,
sillä näitä kaunistuksia on nähty päivittäin. Sade on herkässä.
Loput raparperit lähtivät myös kohti mehustinta,
osa pavuistakin pääsi kiehautuksen jälkeen pakkaseen. Härkäpapuja maistoin ensimmäisen kerran viime viikolla: Pehmeät, nuoret palot keitettiin pilkottuina suolavedessä ja syötiin voisulan kera. Uusi makututtavuus sekin.
Kaikki herukat on nyt kerätty ja jatkokäsitelty. Vielä viimeiseksi tein runsaasta karviaissadosta yhden maijallisen mehua, joka tuntui aika virkistävältä tavanomaisten jälkeen.
Mehumaijan käyttöön liittyvistä vinkeistä olen saanut paljon iloista palautetta, alkuperäinen postaus löytyy täältä, klik.
Vadelmia on poimittu puutarhasta miltei päivittäin ja niitä näyttää riittävän edelleenkin. Maku ei enää ole yhtä hyvä kuin aurinkoiseen aikaan, mutta ei noita herkkumarjoja voi pensaisiinkaan jättää! Pakasterasiat ovat loppuneet jo useaan kertaan…
Ja sitten tämä ihana pensasmustikka, joka vasta alkaa kypsytellä satoaan!
Pihan marjoista suurin työ on jäljellä tyrneissä, joita tulee todella runsaasti. Sen huomasivat variksetkin, eipä auttanut muu kuin verkkojen viritys.
Omenasato on osin hyvä, osassa puista ei ole yhtään omenaa. Päätimme kuitenkin lähteä niitäkin mehustamaan, sillä Pirja on jo viikon verran pudottanut satoaan maahan.
Ensi viikolla on varattu aika Ruovedelle, klik, sillä Jämsän mehuasema jouduttiin valitettavasti sulkemaan vuokrasuhteen päätyttyä. Meiltä on suurin piirtein sama tunnin matka tänne toiseenkin paikkaan.
Sää viileni reippaasti ja sateessa alkaa tuntua jo aivan syksyltä. On kuitenkin vielä elokuu, toivotaan viljojen kypsymiselle kauniita aurinkopäiviä!
Lopuksi linkki vanhaan omenapostaukseen, klik. Mistähän tulivatkin taas mieleen nämä ihanat ja helpot omenaleivokset…
Oi, oi mitä herkkuja ja paljon. Tuo karviaismehu kävi minunkin mielessä, mutta laitoin loput karviaiset ranskalaiseen pannukakkuun. Hyvin tuntuivat siinäkin maistuvan. Noita papuja pitäisi meidänkin ensi kesänä kokeilla. Tuntuvat niin houkuttelevilta =)
Juu, aika pirteä maku on pelkässä karviaisessa. Ennen siitä tehtiin tallimestarin kiisseliäkin, jospa nyt tulisi kokeiltua! Ranskalainen pannukakku… täytyy googlata. Iloisia syyspäiviä sinnekin!