Leikkaustarvetta pensaissa?

Talojen puutarhoissa ja kaupungin istutuksissa näkee nyt surkeita, ruskettuneita angervopensaita. Talvi kohteli niitä ankarasti ja moni varmaan miettii, uskaltaisiko leikata vielä kokonaan alas vai ei. Niin minäkin, ja lopputulos oli, että siitä vaan, ronskisti raivaussahalla. Tämä tapahtui 23.5.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reilut pari viikkoa myöhemmin: Ohhoh, miten hienosti on tullut uusia versoja! Ei epäilytä enää yhtään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja jos mietit, onko liian myöhäistä toteuttaa tämä, kerron, että myös Keuruun kaupungin angervopensaaat leikattiin vasta 2.6. Huomasin sen kauppareissulla tien varresta.

Lapsuuskotini pihassa oli vaaleanpunainen juhannusruusu levinnyt monen neliön alueelle ja eteni vauhdikkaasti kohti keskipihaa. Päätimme muutama viikko sitten kurittaa sitä niin, että jatkossa voisimme ruohonleikkurilla pitää sen jotenkin hallinnassa. Kun aloitimme leikkausta, huomasimme, että vain ulkoreunoilla oli virkeää kasvustoa – keskeltä pensaat olivat melkoisia raaskuja. Valoa ei riittänyt. Jokunen voimakas verso törrötti korkeuksiin ja ajattelin säästää ne kukkien vuoksi. Osa leikattiin 30 sentin korkeudelta, osa vain viisisenttisiksi. Ja miten kävi?

Keskimittaiset olivat alkaneet tehdä uusia oksia harvakseltaan sinne tänne,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mutta mataliksi leikatut olivat jo hurjasti niitä edellä. Uudet alut olivat jo ainakin 30-senttisiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja sitten ne voimakkaat, pitkät versot, joiden kuvittelin jatkavan hyvin kasvuaan. Ei yhtäkään lehteä lähtenyt paljaasta, metrin mittaisesta rungosta! Latvusto kyllä oli tuuhea ja varmaan kukkiikin. Mutta eipä ole ”rungollinen” suviruusun kasvusto kaunista katseltavaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mitä opimme tästä? Kuten joku viisas sanoi: ”Älä rakastu pensaisiisi liiaksi”. Uskalla olla rohkea ja leikkaa kunnolla silloin kun sitä tarvitaan. Uusi kasvusto korvaa monin verroin vaivasi.

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Leikkaustarvetta pensaissa?

  1. Konnadonna sanoo:

    Samanlailla pensasangervot kuivuivat meilläkin. Kummallisesti osaan oksista ilmestyi vihreät lehdet, osa jäi paljaaksi. Sunnuntaina kyllästyin katselemaan rumia pensaita ja vetäisin matalaksi kaikki. Tekee varmasti ihan hyvääkin vanhoille pensaille välillä leikata ronskimmin.

    • Juuri samoin kävi meilläkin. Ei sellaisia raaskuja viitsi katsella, uusiminen tekee tosiaan hyvää. Joidenkin lajien kukintaanhan se vaikuttaa, mutta esimerkiksi keijuangervo kukkii saman vuoden versoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s