Aina toisinaan muistelen ensimmäistä Viron matkaamme parikymmentä vuotta sitten. Saimme silloin Tartossa aivan ihanaa alkukeittoa, joka oli tehty ruskeista härkäpavuista kirkkaaseen lihaliemeen. Slurp! Noh, ruusupapuja olen silmäniloksi kasvattanut, mutta miten lie härkäpapujen kylväminen on jäänyt aivan unholaan. Tämä kevät muutti senkin, sillä Viherlandiasta tarttui mukaan kahdenlaisia härkäpapuja:
…tummia ja vaaleita.
Nyt ne on kylvetty, osa esikasvatettukin. Jos kaikki sujuu hyvin, syyspuolella sitten on kerättävää. Mutta mitä kummaa niistä osaan valmistaa?
Katselin netistä tietoa tästä itselleni vieraasta kasvista. Voi mahdotonta, miten ikivanha viljelykasvi se olikaan! Jo vuosisatojen ajan sitä on viljelty. Jopa 1200-luvulla. Ja mikä proteiinipitoisuus! Peräti 30 prosenttia siitä on valkuaista. Vijelyetuna on sekin, että se kasvaa viileässä, sietää jopa muutaman pakkasasteen. Tässä oli muitakin hyviä ohjeita.
Tällaisen keittoreseptin jo löysin, mutta jos teillä käytetään ruuan valmistuksessa härkäpapuja, niin ilomielin ottaisin vinkkejä vastaan!
Meillä Elinan perhe kasvissyöjiä, ainakin perheenpää täydellisesti. Heillä voisi olla vinkkejä. Jos muistan niin kysyn ja laitan viestiä sinulle.
Kiitos, kysypä!
Soijapapuja ja noilta ruskeilta näyttäviä olen laittanut jauhelihakeittoon, munakkaaseen ja pataruokiin perunan, porkkanan, kukkakaalin ja parsakaalin kaveriksi
Kiitos!