Varttamista

Meillä on entuudestaan yksi itse vartettu omenapuu. Alaosan kasvatin äitini puutarhan punakanelin siemenestä ja Topi-ystäväni kanssa vartoimme siihen Hannu-ystävältä saamani oksan. Se onnistui hyvin ja jo useana vuonna olemme saaneet herkutella tämän puun erinomaisilla, nimeä vailla olevilla omenilla. Niitä syödään vielä joulunakin, jos sato on ollut runsas, syysomenasta on ilmeisesti kysymys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt teki mieli siirtää tuota herkkuomenaa muuallekin, ja kun lapsuuskodin pihapiiristä kaksihaarainen keltakaneli lohkesi puoliksi, päätin, että kokeillaan varttamista sinne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikki sai alkunsa talvella tanskalaisen maajussin jaksosta, jossa tämä taitava ihmemies varttoi samalla tavalla isoon rungontynkään uusia oksia. Kokeillaan! Ei se ota jos ei annakaan!

Kun leikkasimme maaliskuun lopussa omenapuita, keräsin muutaman sopivan kokoisen oksan muovipussiin käärittyyn märkään sanomalehteen ja piilotin lumikasaan. Kun viimeisetkin lumet kolmisen viikkoa sitten sulivat, paketti siirrettiin kellariin. Vapun päivänä etsittiin sitten OIKEIN terävä puukko, jolla isäntä viilsi muutaman oksan yhdellä viillolla vinoksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten varoen pystysuora viilto kannon ulkokerroksen läpi, hieman raotusta puukon kärjellä…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA.

..ja tapit paikoilleen, tuoreet pinnat vastakkain. Vielä leikkaus sopivaan mittaan (viimeinen silmu ulkopuolella!) , kynsilakkaa katkaistuun kärkeen ja tiukka nyöri ympärille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA.

Varmuudeksi köytettiin vielä jäniksien varalle reikäinen muovipussi päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ei ollutkaan yhtään vaikeaa! Odotellaan rauhassa kevään etenemistä ja sitä, onnistuttiinko tälläkin kertaa.

Mutta kun päästiin alkuun ja oksia oli jäljellä, kokeilimme vielä ihan tavallista oksastusta, eli kahdesta omasta omenapuusta tehtiin kahden lajin perheomenapuut. Köytimme vain viilletyt oksat vastakkain. Kyllä minulla oksastusvahaakin piti olla, mutta eipä löytynyt, joten tyydyttiin vain keltaiseen niineen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oli ihan mukava homma tämäkin!

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha, Sekalaista Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Varttamista

  1. sinikka sanoo:

    Huomenta ! Aivan mahtava homma tuo runkoon varttaminen, olette oikeita mäkkaivereita ! Kerro miten onnistui. Kukkapenkit on käännetty ja siistitty, nautitaan ihanasta lämmöstä. Daaliat kurkkii jo kellarissa,,,, t Sinikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s