Tuonenkielo

Aikoinaan, 70-luvulla, asuimme kerrostaloasunnossa, jonka kaikki ikkunat suuntautuivat pohjoiseen. Silloin oli todella ongelmia saada sisäkasveja viihtymään, varsinkin kun tieto ja taidot olivat nuorella rouvalla kovin vähäiset. Muistan elävästi, kun Senja-mummolta saamani upea, valossa viihtyvä viherkasvi alkoi lehti kerrallaan kuolla. Ja myös sen, kun mummo tuli kylään ja näki sen sentin kokoisen pienen lehden, joka enää oli jäljellä. Ja varsinkin sen, kun ruukku lähti takaisin mummolaan, jossa se vuoden kuluttua jälleen kukoisti. Vähänkö nolotti…

Noihin aikoihin etsin kukkakirjoista kasvia, joka meillä Sant Paulioiden lisäksi kestäisi ja löysin tuonenkielon, aspidistran. Kirjan tietojen mukaan se oli kaikkein vähimmässä valossa selviävä viherkasvi ja niin se tosiaan on ollut. Nimittäin siitä saakka minulla tuo helppohoitoinen mutta näyttävä sisäkukka on jossain nurkassa nököttänyt. Tässä neljän vuoden takaisessa kuvassa se on juuri tuotu kesälomaltaan ja työntää reippaasti uusia lehtitötteröitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvi on hyvin hidaskasvuinen, vain muutama uusi lehti vuodessa. Niukasti vettä, ei liikaa aurinkoa. Kesällä tykkää olla ulkonakin, meillä kesäkeittiön nurkassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruukun tulee olla ahdas eikä multaakaan tarvitse usein vaihtaa. En edes muista, koska sen työn viimeksi tein, mutta tänä keväänä, tomaattien koulimisen yhteydessä, katsoin, mitä ruukuille kuuluu. Ja huh, vain pinnalla oli multaa! Monta uutta lehden alkua kuitenkin jo kurkki valkoisina juurien seassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isommalle piti jo antaa hiukan suurempi ruukku, mutta pienemmän, poikasen,  juuret mahtuivat edelleen entiseen. Nyt molemmat saavat jälleen rauhoittua muutamaksi vuodeksi, lisään vain hiukan pintamultaa tarpeen mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvin lehtiä käytetään usein kukkakauppojen sidonnoissa, tässä paikallisen, ihanan kukka- ja hautaustoimisto Jacarandan, sivuilta lainattu kuva.

Jacaranda

Kun selectiivilasien tultua jouduin luopumaan hyvin monesta huonekasvista, jäljelle ovat jääneet kaktuksien lisäksi oikeastaan vain tuonenkielot. Tykkään! Täältä voit halutessasi lukea lisää tuonenkielon hoidosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kategoria(t): Koti Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s