Kanojen hautomakuumeesta

Niin kuin aiemmin kerroin, kaksi kanaa päätti alkaa hautoa. Joulun maissa yksi jo istui pesässä tekomunan päällä seitsemän viikkoa, mutta nyt sitten kaksi. Ja kun pesiä on vain kolme eikä poikasiakaan haluta, tuli ongelmia. Eihän sinne oikein kahtakaan mahdu munimaan samalla aikaa, ei ainakaan meidän pesiin! Muistin kyllä erään kanalanpitäjän ohjeen tunteiden viilentämisestä, talviaikaan se ei kuitenkaan onnistunut lämpimän tilan puutteen vuoksi. Mutta nyt, kun navetassa kaikkialla on plussan puolella, päätin taas kokeilla: Laitoin vanhan kanihäkin ritilän päälle siten, että pohja on pari senttiä lattiasta. (Lattialle ensin sanomalehtiä tai pahvi loppusiivouksen avuksi.) Sitten orsi yöpuuksi ja vesi- ja ruokakupit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nostin kanarouvat koppiinsa ja kas kummaa, kahden vuorokauden kuluttua elo oli ihan toisenlaista. Hautomakuumeen aikana ruumiin lämpötila nousee ja kun pesässä olemisen mahdollisuus häviää, vatsan seutu jäähtyy taas normaaliksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Molemmat rouvat lennähtivät heti ylimmälle orrelle iltasukimiseen eikä kumpikaan haaveillut enää tipusista!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jonkun mielestä hautomisen lopetus ei ole luonnollista, mutta itseäni kyllä harmittaa kovasti se, että munia ei tule moneen viikkoon. Kanojahan on muutenkin vain viisi. Olenkin miettinyt jatkoa: Vaihtaisinko kokonaan rotua johonkin sellaiseen, jolla tätä hautomisviettiä ei enää olisi? Tai jos vain yksi olisi maatiainen muiden joukossa? Jossain vaiheessa sitten voisi haudottaa  sillä jonkun tipunkin pikkuväen iloksi mutta kuitenkin muut munisivat. Joka tapauksessa olen nyt kaksi kertaa kokeillut tämän viilennysniksin ja se on kahden – kolmen vuorokauden kuluessa kummallakin kerralla tepsinyt. Siltikin kestää ainakin pari viikkoa munimisen alkamiseen. Mutta kevättä kohti mennään, ensimmäinen ulkoilupäiväkin on jo koettu. Sisällä oltiin yhtäjaksoisesti vain kolmisen kuukautta, kanalan  väen mielestä varmaankin aika hieno juttu!

Advertisement
Kategoria(t): Kanala, Niksit Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Kanojen hautomakuumeesta

  1. Maire sanoo:

    Minusta kyllä turhan hautomisen lopetus on ihan luonnollista. Eihän kanankaan hyvinvoinnin kannalta ole mukavaa, että se istuu viikkotolkulla pesässä tyhjänpanttina, laihtuu ja stressaantuu vaan tilanteesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s