Tomaatintaimien alkukasvatus

Ajattelin, että laitan tähän ihan selkokieliohjeet taimien alkukasvatuksesta, jos vaikka jollekulle aloittelijalle niistä olisi jotain hyötyä.

Koska minulla on aika hyvä – valoisa ja viileä – taimikasvatuspaikka, voin ajoittaa kylvön jo helmikuun lopulle. (Jos on pakko kasvattaa taimia lämpimällä ikkunalla, kannattaa aloittaa myöhemmin – venyvät vain turhaa pituutta.) Kun sirkkalehtien lisäksi…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… kasvoivat pienet, oikeat lehdet, pienokaiset siirrettiin omiksi yksilöikseen ahtaasta kylvölaatikosta. Jo pitemmän aikaa olin kerännyt maitotölkkejä, jotka nyt leikkasin matalammiksi ja napsaisin nurkasta palan pois, että mahdollinen liika kasteluvesi ei muodostuisi ongelmaksi. Vaikka meillä olisi ruukkujakin, tykkään tämän alun hoitaa aina maitotölkeillä, niissä kun ei ole vaaraa taimipoltteesta (ruukut on pestävä Tolulla)  ja nimet on helppo kirjoittaa purkin kylkeen. Kulmikas muoto antaa mahdollisuuden tiiviimpään sijoitteluun, valosta on kuitenkin aina kilpailua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sitten multaa noin 2/3 purkin korkeudesta ja keskelle syvä kuoppa. Irroitin kunkin taimen varoen veitsen tai tikun avulla,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vain parhaat pääsivät jatkoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pudotin taimen kuoppaan ja painelin multaa hiukan. Istutus pitää tehdä syvempään kuin mitä alkukasvatuksessa oli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kastelun jälkeen multa on tiivistynyt ja tiivistyy vielä jatkossakin, joten jossain vaiheessa lisään sitä niin, että purkki tulee ihan täyteen. Varteenkin kasvaa juuria!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruokakauppojen mustat muovilaatikot ovat aika hyviä, niihin mahtuu kuhunkin kuusi purkkia ja kastelu on helppoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuistilla on nyt 17-18 astetta, aurinkoisina päivinä paljon enemmänkin, ja ajastettu kasvilamppu hoitaa lisävalon. Vaihdan laatikoiden paikkoja ja kääntelen muutenkin, että kaikilla pienokaisilla olisi yhtä mukavat olot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viikon kuluttua vauvat ovat puuhistuneet jo näin terhakoiksi. Onnea matkaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kurkkujen, kesäkurpitsojen, kukkien ja monien muidenkin siemeniä on vielä odottamassa vuoroaan, mutta toivottavasti kasvatuspöytä tyhjenee kasvihuoneeseen vappuun mennessä ja kesäkuun  lopulla voisin jo iloita tomaateista, kurkuista ehkä jo aiemmin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kategoria(t): Kasvihuoneessa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Tomaatintaimien alkukasvatus

  1. jori sanoo:

    Olipas hyvät ja seikkaperäiset ohjeet. Taimesi ovat jo niin kadehdittavan pitkällä. Kun tässä vielä itse tuumailen tomskun siemenien hankintaa =)

  2. Hyvä idea tuo maitopurkkien vaakatasossa käyttö! Sitä en ole lainkaan hoksannut, kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s