Jos minun pitäisi valita esiteltäviksi kaksi pientä mutta tärkeää työkalua keittiöstämme, niin ne varmaankin olisivat nämä:
Ensinnäkin teräksinen kaavin: Kerrassaan kätevä, kun pöydältä pitäisi kerätä liiat jauhot ja taikinat pois. Miten ihmeessä minä sen työn ennen tein? Siis tarkoitan vuosikymmeniä sitten, sillä tämä on ollut meillä jo todella kauan. Ostin ensimmäisen joltakin Ruotsin reissulta, kun aina siellä käydessäni tykkään kulkea jonkun kaupan keittiöosaston läpi. Tämä viimeksi hankittu on vielä paketissa saajaansa odottamassa, Ruotsista näkyy ”Bakbordsskrapa” olevan ostettu. Mutta eiköhän näitä meiltäkin löydy, kun vain osaa etsiä!
Kaavin ei naarmuta, sillä voi pätkiä taikinan osiin, se kerää näppärästi pois pöydälle tai leivinalustaan tiukastikin tarttuneet jämät ja loppu onkin helppo pyyhkäistä vaikkapa Chifonetilla. Hetkessä siistiä.
Toinen, sekin vuosikymmenien takaa, on tämä kuorimaveitsi. Aikoinaan niitä sai vain Stockmannilta, sitten ei sieltäkään. Välillä löysin tylsyneen tilalle uuden Jyväskylän Respectasta ja nyt niitä näkyy olevan esimerkiksi täällä nettikaupassa, klik.
Kun varsi on tarpeeksi vahva, käsi ei väsy lainkaan samalla tavalla kuin tavanomaisissa kuorimaveitsissä. Varren materiaali on liukumatonta, mukavan tuntuista muovia, josta on todella hyvä pitää kiinni. Nimikin on ”Good Grips”. Terä heiluu hiukan ja kuoret mahtuvat putoamaan pois, kun tilaa on tarpeeksi. Eipä taida meidän nuoretkaan muuta kuorintaan kelpuuttaa. Lähes kolmenkymmenen vuoden kokemuksella: Mahtava!