Jouluiseen reseptimuistiooni tuli tänä jouluna punajuurilaatikon lisäksi vielä kaksi uutta herkkuohjetta. Toisesta kerron myöhemmin, mutta toisen ohje tulee tässä, jos vaikka joku haluaisi loppiaisjälkiruuaksi sitä valmistaa. Yksi vakituinen jouluajan jälkiruoka on jo vuosia ollut karpalokiisseli kermavaahdon kera, mutta nyt sen lisäksi yhtenä juhlapäivänä meillä herkuteltiin näin:
Karpalopannacotta
- 3 liivatelehteä
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl maitoa
- ½ dl sokeria
- 1 vaniljatanko
- 2 dl turkkilaista jugurttia
Kiille:
- 2 dl karpalojuomaa
- 1 dl hyytelösokeria
- pakastekarpaloita tai puolukoita
Liota liivetelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Kiehauta kerma, maito, sokeri ja halkaistu vaniljatanko sekä siitä kaavitut siemenet pinnoitetussa kattilassa. Nosta kattila liedeltä, ota vaniljatangon suikaleet pois ja sekoita kuumaan seokseen liotetut, puristellut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hiukan ja lisää vasta sitten jugurtti. (Jos se on liian kuumaa, jugurtti saattaa juoksettaa kerman.) Kaada annoslaseihin, anna hyytyä kylmässä yön yli. Valmista seuraavana päivänä kiille hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan ja kaada varoen vaniljahyytelön päälle, johon seitä ennen olet ripotellut jäisiä karpaloita.
Ohje on ollut vuoden 2012 Pirkassa. Oikaisin hiukan: Koska minulla ei ollut vaniljatankoa, tein seoksen muuten ohjeen mukaan, mutta lisäsin hieman jäähtyneenä siihen vaniljasokeria. Ja karpalomehun keitin omista karpaloista. Oli kyllä hyvää ja ilo myös silmille! Taidanpa tehdä uudelleen, ihan muulloinkin kuin jouluaikaan, sillä näitä marjoja on nyt ensimmäisen kerran itse poimittuina pakasteessa. Eikä tästä ajasta edes niin kovin kauaa ole!