Mietin tässä taas joulun leipomuksia ja muistin 85-vuotiaan ystävämme Inkerin aprikoosikakun. Kiitos ohjeesta, vuosien takaa!
Ihannekakku
- 3 munaa
- 200 g sokeria
- 200 g vehnäjauhoja
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 100 g voita
- 1 dl vettä
- 1½ dl pilkottuja aprikoosipaloja (pehmeitä tai liotettuja)
Kiehauta vesi, lisää voi ja aprikoosipalat, Anna hautua. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää jauhoseos siivilän läpi. Lopuksi voi-vesi-aprikoosiseos kiehuvana. Kaada voideltuun, jauhotettuun vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia 175 asteessa. Ensimmäiset 20 minuuttia käytän kakuissa aina vain alalämpöä, nousevat silloin tasaisesti.
Pirteä, herkullinen, erilainen kakku! Tein tällä kertaa kakun kokeeksi gluteenittomista Jytte-jauhoista, maku oli erinomainen. Ongelmaa oli kuitenkin viipaleiden leikkaamisessa: Rakenne kun on gluteenittomille jauhoille tyypillisen murenevaa, niin teräväkin veitsi kuljetti aprikoosipaloja edellään ja rikkoi viipaleet. Jos jatkossa teen tätä muusta kuin vehnäjauhoista, huristan aprikoosit sauvasekoittimella aivan rikki.
Samantyylinen aprikoosikakku on ollut joululeipomisperinteenä minulla monena jouluna. Aprikoosi tuo mukavasti kirpeyttä makean keskelle.
Tosiaan aprikoosi tekee kivan, erilaisen maun!