Päivät ihan pihalla

Kylläpä tuli kiire näiden viimeisten syystöiden kanssa! Miten se kylmyys pääsikin niin yllättämään. Öisin oli kuusi astetta pakkasta ja aamuisin maa aivan jäässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrrr… talvivaatteetkin olivat vielä ties missä varastossa! Mutta kun isännän kanssa pantiin oikein kunnolla tuulemaan, niin pian tuli jälkeäkin.

Ensimmäiseksi lintulaudat esiin ja ruokaa pienille ystäville!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vadelmarivistöt kerättiin narun avulla supuiksi, ettei lumen paino niitä vahingoita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvimaalta poistettiin kaikki monivuotiset rikkakasvit – nurmikosta leviää aina heinän siemeniä ja uudet tupsut pääsevät salaa kasvamaan hyötykasvien varjossa. Siistityille palstoille levitettiin kerros kaksi vuotta maatunutta kompostia. Tänä vuonna päätimme, että kokeilemme jättää aurauksen kokonaan pois. Jos maa olisi savikkoa, kääntäminen olisi hyödyllistä, mutta meillä on kahdenkymmenen vuoden maanparannuksen jälkeen hyvää multamaata. Keväällä sitten jyrsimellä ”myyrätään” kaikki sekaisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun viimeisestä kompostista oli muheva multa poistettu kasvimaalle,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

isäntä pääsi jälleen täyttämään sen keskimmäisestä  (kuvassa vasemmalla) lokerosta  ensi kesää odottamaan. Tähän kyseiseen lautakarsinaan oli keväällä käännetty edellisen kesän komposti, ja päällä kasvoi, ruohokatteessa,  kurkkuja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uusin, tämän kesän röykkiö, on tässä ensimmäisessä karsinassa. Sinne sekaan on tyhjennetty myös lämpökompostori voimaa antamaan. Päällämmäisenä rötköttävät tällä viikolla katkotut perennat. Veitsi on aina valmiina laudan päällä pilkkomista varten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt meillä on siis kolmen kompostin keskimmäinen karsina tyhjänä. Keväällä katkon sinne hanhikkien ja muiden pensaiden oksia salaojaksi ja ilmastoinniksi, jonka jälkeen päälle käännetään tänä kesänä kootun karsinan tavara – sitä mukaa kun jäinen komposti sulaa. Sitten onkin taas ensimmäinen lokero vapaana sen kesän tarpeisiin! Eli suuren kompostin vihreä jäte on muuttunut reilussa kahdessa ja puolessa vuodessa pienimmän, vihreän muovikompostorin, mustaksi mullaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nurmikko ajettiin, varmaankin viimeisen kerran tänä vuonna. Ruohonleikkuri pääsee ensi viikolla huoltoon ja terien teroitukseen ennen talvilepoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roskiksen luona oleva mänty oli levittänyt alimpia oksiaan siten, että roska-auto ja traktori aina kolhivat niitä. Kattokin oli ihan sammaloitunut varjossa, ei auttanut muu kuin ryhtyä  toimiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muutama alin oksa sai lähteä ja katto harjattiin puhtaaksi – jospa se nyt sellaisena pysyykin!

Kun vielä  juuri saadut daalia-juurakot pääsivät kellariin, alkoi tuntua siltä, että kyllä tässä selvitään. Kolme päivää ahkeroitiin ”ihan pihalla” ja nyt on helppo odotella ensi viikkoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vain kasvihuoneen pesu ja pihojen haravointi on jäljellä. Tuo viimeksi mainittukin tehdään minimisti, sillä aina se nurmikko talven jälkeen on keväällä esiin tullut!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s