Marja-aika on kaikilla säilöjillä aina kiireistä. Vadelmat ja mustikat on kerätty, pakastimet täpö täynnä. Herukat mehustettu, loput raparperitkin mehustin jälleen – jo toisen kerran tänä kesänä – juotavaksi. Isännän lemppari-janojuomaa!
Karviaisia tuli runsaasti ja liköörin lisäksi
tein niistäkin mehua, josta osan jatkoin hyytelöksi. On erinomaista, varmaan sopii liharuokien kera nautittavaksi.
Omenat alkoivat pudota
ja koska ne ovat kovin pieniä ja huonolaatuisia,
ainoa tapa hyötykäyttöön on tuoremehu. Omenapuut ovat kasvaneet kankeasta alusta huolimatta jo isoiksi ja saimme yli sata kiloa mehustettavaa.
Jämsänkoskella asti kävimme ja nyt on talvea odottamassa suuri määrä litran pulloja hyvää, pastöroitua, lisäaineetonta tuoremehua. Suosittelen!
Jämsänkoskella on todella ystävällinen palvelu ja homma hoituu. Itse voit sillä aikaa mennä vaikka Elosen leipomon tehtaanmyymälään edullisille leipäostoksille, kuten me teimme. Lähin tuoremehuasema meille olisi Multialla, mutta sitä ei ole tänä syksynä vielä avattu.
Tänään keräsin ämpärillisen marja-aronioita, mehustuksen jälkeen tein niistä hyytelöä hillosokerin ja sinisen Melatinin kera. Pelkkä hillosokeri ei riitä, jos mehun tekee mehumaijalla, kuten itse tein.
Nyt tuntuu ihan siltä, että ystäväni Maija saa vihdoin lähteä hyvin ansaitulle talvilevolle. Enää on keräämättä vain viihirypäleet, puolukat ja pihlajanmarjat magiapihlajasta, niiden säilöntään en mehustinta tarvitse. Jokohan voisi ottaa villalankakorin esiin?