Kesällä ostin kourullisen paistopellin patongeille, mutta vasta nyt otin sen ensi kertaa käyttöön. Etsiskelin tovin ohjeita netistä ja kun aikani niitä yhdistelin, lopullinen resepti muotoutui tällaiseksi:
Gluteenittomat patongit
- 4 dl vesi-maitoseosta
- 75 g voisulaa
- 50 g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- paketti Semper Mix -jauhoseosta
Sekoita lämpimään nesteeseen hiiva ja suola. (Itse yhdistän ne ensin haarukalla keskenään, jolloin muruseos muuttuu hetken kuluttua vellimäiseksi.) Kaada yleiskoneeseen, jos sellaisen omistat, tai vatkaa sähkövatkaimella. Lisää voisula ja lopuksi jauhoseos. Anna koneen hurista ainakin viisi minuuttia, jonka jälkeen nostele lusikalla taikinanokareita leivinpaperilla vuoratulle patonkipellille. Tasoittele – kaikki kolme – pitkulaisiksi veteen kastetulla lusikalla, ripottele pinnalle juustoraastetta tai vaikka seesaminsiemeniä. Jätä kohoamaan vajaaksi puoleksi tunniksi liinan alle, leikkaa saksilla viiltoja pintaan. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.
Taikina oli tosiaan löysää, siksi käytin varmuudeksi leivinpaperia. Olin nimittäin jättänyt jauhoja desin verran leipomiseen, jota ei sitten voinutkaan tehdä. Voi olla, että jos käyttää taikinaan koko paketillisen jauhoseosta, tilanne muuttuu hiukan.
Lopputulos oli kaunis ja todella herkullinen. Heti alkoi mielikuvitus laukata, miten jatkossa kokeilisin maustaa taikinaa juustoraasteella, pellavarouheella, valkosipulilla tai yrteillä. Ja tietenkin täytyisi tehdä nyt vehnäistäkin versiota, kun tämä hankalampi osuus on onnistuneesti päästy ohittamaan.
Patonkipelti oli mahtava, ei lainkaan hukkaostos!
Kiitos ohjeesta.Täytyypä kokeilla. Herkullisen näköisiä.
Ai, on olemassa patonkipeltejäkin! Täytyy silmätellä kaupassa, jos hankkisin kanssa. Ohjettasi tätyy kokeilla, sulla on aina niin hyvät reseptit.
Onnistui kyllä ihmeen hyvin heti eka kerralla. Varmaankin pellin ansiota…