Lomalla?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mielestäni minulla on nyt loma. Onkohan se talvi- vai siirretty kesäloma – en tiedä, mutta lomalta joka tapauksessa tuntuu. Joulun maissa oli puuhia jos minkälaisia, mutta nyt, kun joulu on siivottu pois, on aikaa vaikka mihin. Uimahalli kutsuu, samoin sukset. Neuleita on esillä siellä ja täällä, televisiostakin olen muutaman ohjelman ehtinyt katsoa – tietenkin kutimen kera. Suosikkini tällä hetkellä on norjalainen rikossarja ”kuudes aisti”, jota odotan jännityksellä aina torstaisin. Se on jotenkin psykologisestikin erikoinen: Jokaisessa jaksossa ratkaistaan uusi rikos, mutta samalla seurataan koko ajan päähenkilön oman lapsen taannoista sieppausta ja sen selvittelyä. Voit katsoa vielä viikon verran alkuosat täältä. Jaksoja tulee neloselta aina kaksi peräkkäin.

Siementilaukset lähtevät huomenna. Hienoa, että löysin jälleen Matina-tomaattia, vaikka aluksi näyttikin pahalta. Hyötykasviyhdistyksellä ei lajiketta enää ollut, mutta täältä onnisti! Tilauksia lähtee nyt kolmeen paikkaan.

No, neljänteen suuntaan tilaus meni jo viimeviikolla. Päätin nimittäin alkaa kasvattaa kanoille vanhan ajan turnipsia ja ne siemenet tuntuivat olevan kyllä vaikeasti löydettävissä. Täältä tilasin, mutta määrä oli valtaisa meidän tarpeellemme. Voi niitä kai käyttää muutaman vuoden ajan, uskoisin ainakin niin. Ennenvanhaan meillä oli sadan metrin pituisia turnipsirivejä, joita kesäisin perkasin ja harvensin ”lasna ollessain”. Ei tuntunut silloin kivalta, ei tosiaan. Mutta ”ajat muuttuu”  ja minä tietty niiden mukana! Turnipsin malto on huomattavasti pehmeämpää kuin lantun – eläinten oli helpompi niitä rouskutella. Meillä oli siihen aikaan lehmiäkin, joille juurikkaita myös syötettiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mietin vaan sitä, miksi ennen ei  – muistikuvani mukaan – ollut mitään ongelmaa kirpoista. Nykyisin lantut ja kaalit, nauriitkin, kärsivät pikkutaimina oikeastaan joka kesä. Harso suojaisi, juu, mutta sen on pysyttävä tiiviisti paikoillaan ja nekin ovat tänä päivänä niin hauraita, että hajoavat muutamassa viikossa. Ajattelin nyt kuitenkin kokeilla niin, että kylvän turnipsin vasta kesäkuun puolivälin jälkeen. Jospa silloin olisi pahin kirppavaihe ohi.  Mietin, että talvella voisin antaa kanoille päivittäin yhden syötäväksi: Viipale päästä pois ja ruuviin pystyyn laudanpalan päälle. Jonkin ajan kuluttua se on nokittu sieväksi, sisältä ontoksi kupiksi. Näin se ainakin lapsuudessani toimi. Nyt olen ostanut keräkaaleja, joita menee noin pari viikossa. Laskelmieni mukaan turnipseja pitäisi olla lähes kaksisataa, että riittäisi koko talviajaksi. Ja kellarihan meillä on mainio, siellä ne säilyisivät hyvin (elleivät myyrät tule apajille).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä siis lomailen, mutta kanalan väellä on ahkera työputki päällä – kaikki kanat munivat melko säännöllisesti. Siis parhaimmillaan seitsemän munaa per päivä. Ihanaa! Enää ei tarvitse ostaa kaupasta ja tietää, mitä vie tuliaisena tutuille kyläreissujen yhteydessä. Suurkiitos, Karoliina, Siiri, Saimi, Alli, Lahja, Pilkku-Lotta ja Maijukka. Ja kyllä tämä Kallekin kiitoksen saa, vaikka ei (vielä?) ole munimaan alkanutkaan…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Lomalla?

  1. Nettimartta sanoo:

    Sinulla on jo siemenet tilattuna ja kevätsuunnitelmat valmiina, Riitta. Itse ostan hyötykasvien taimet valmiina, mutta sinun viljelykset ovat niin laajoja, että tulisi ostotaimilla tyyriiksi.

    Piti oikein googlettaa, että mikä on turnipsi. Onnea viljelyksillesi ja kanat varmasti kiittävät entistä maukkaimmilla munilla.

  2. Satu sanoo:

    Sinulla on jo selvät sävelet! Minä yritän tänä keväänä tyytyä vanhojen siemenpussien pohjiin. No, niinhän minä taas kerran sanon… ;O) Kuudes aisti on hyvä sarja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s