Puita nurin ja oikein

Yli 20 vuotta sitten istutimme maantien varteen pitkän koivuaidanteen. Nyt se on kasvanut isoksi, varmaan ahminut vilja- ja heinäpellon lannoitteita. Itse asiassa koivut imivät myös perunamaalta voiman jo monen metrin leveydeltä ja yhteen kasvaneiden latvusten varjo piti muutenkin aluetta hallinnassaan. Oli aika toimia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähialueella oli hommissa iso metsäkone, joka tuli avuksi. Tärkeimmillä viljelypaikoilla puut harvennettiin siten, että väleistä otettiin kaksi pois, kolmas jätettiin. Kaatoihin vaikuttivat myös puiden kunto – osassa oli kuorivikoja peltokoneiden jäljiltä ja osa oli rumasti kaksihaaraisia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun jokin aika sitten pellolle ajettiin myös hiekkaa, toiveena on, että seuraavan kerran  perunasato olisi tälläkin alueella parempi. Meillä on tosiaan melkoisen saviset maat, perunapellon paikka on toisinaan hakusassa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun kone saatiin näin lähelle, sitä hyödynnettiin muutenkin: Vanhan kivikellarin nurkalle oli joskus alkanut kasvaa mänty. Ihan komea se oli, mutta sammaloitti osaltaan muutenkin raskasta tiilikattoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten huomasimme, että kivet kellarin nurkalla olivat kummallisesti siirtyneet. Männyn juuret tunkeutuivat seinän alle ja aikoivat saada aikaan ikäviä seurauksia. Ei käy, ei tosiaankaan! Jos tuo ihana ja toimiva rakennus on seisonut paikoillaan yli sata vuotta, niin ei sitä kyllä mikään sattumalta nurkalle juurtunut mänty kaada, mikäli minä siihen voin vaikuttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin sitten kaatui mänty eikä kellari. Hieno juttu. Eikä kasvihuonekaan romahtanut, vaikka ihan nurkilla työskenneltiin. Ensi kesänä naulataan uudet räystäslaudat paikoilleen ja toivotaan, että maahan lahoavat juuret laskisivat nuo liikkuneet kulmakivet jatkossa takaisin oikealle kohdalleen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s