Kanalaremontti on valmis!

Meillä on aiemmin ollut kesäkanoja, jotka ovat päässeet talveksi naapurikuntaan Saijan hoitoon. Nyt päätimme kuitenkin ”hoitotädin” innostamana alkaa kunnostaa seitsemälle kanalle sekä kukolle vanhan navetan kanakarsinaa talviasuttavaksi. Aina kun on ehditty, on navetasta kuulunut kaputusta ja sirkkelin ääniä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKangasalta saatiin apuvoimia vaikeimpia töitä neuvomaan. Niihin kuuluivat ikivanhat, lämpöeristetyt ovet sekä omasta talosta aikoinaan ylimääräiseksi jäänyt kolminkertainen ikkuna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Navetassa mikään paikka ei ole suorassa ja se antoi vatupassia pitävälle omat haasteensa. Karsinan vanhat betoniseinät päätettiin suosiolla jättää siltään uuden rakennelman sisäpuolelle – eivät ne siellä suurempaa haittaa aiheuta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa sitten lämpöeristelevyjä paikoilleen ulkoseiniin. Sisäpuolelle ruuvattiin joko vanhaa lautaa tai ylimääräiseksi jääneitä laminaatinpaloja. Viimeksimainituista en osaa sanoa vielä, miten ne toimivat näissä olosuhteissa, mutta eipähän kanat kuitenkaan pääse nokkimaan pehmeää eristelevyä.

20140923_080021

Vanhasta kanakarsinasta tuli nyt päiväsali, jossa syödään, juodaan ja ”askarrellaan”. Ikkunasta pääsee ulos ja nyt sekin pidättää – avoimenakin ollessaan – entistä paremmin lämpöä, kun siihen asennettiin kissan ei kun kanan luukku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viereinen karsina otettiin makuuhuoneeksi, kylpy- sekä munintakäyttöön. Uudet orret hohtavat valkeina, entinen suihkuverho viritettiin kattoon tilanjakajaksi. Joskus on ehkä tarve levittää se ja erottaa karsinat tilapäisesti toisistaan, muuten kanoja on vaikea saada isosta tilasta kiinni huoltotöitä varten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orsien alla (Saijan ohje!) on valtaisa filmivanerilaatikko, johon on koottu lämpöpehku: Olkea, turvetta, heinäjätettä ja ties mitä muuta silppua. Kanat kakkivat paljon yöaikaan, joten nyt orsien alus pysyy siistinä. Sekoittelemme ja ehkä kostutamme pehkua, lisäämme turvetta tai muuta seosta talven mittaan tarpeen mukaan. Olkisilppua keräsimme naapurin pellolta moneen saaviin odottelemaan. Toivottavasti lämpöpehku alkaa palaa samoin kuin komposti, silloinhan se tosiaan tuottaa lämmintä yläpuolella unessa hymyileville kanasille ja Kallelle.

Kakkalaatikon alla on suuressa astiassa hiekka-tuhka-multaseosta kylpemiseen. Tällä puolella lattialla on pehkuna kutterinpurua, päiväsalissa pellolta kerättyä puintijätettä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nurkkaan, sille varattuun tilaan munintapesien viereen,  laitetaan jatkossa ajastimella toimiva valo sekä lämmitin kovimpia pakkasia odottamaan. Kanoille tärkeä ilmanvaihto hoituu seinässä entuudestaan olevasta venttiilistä. Ellei se riitä, teemme lisäaukon navetan puolelle johonkin lämpölevyyn.

Eniten päänvaivaa meille rakentajille kuitenkin aiheutti munintapesien suunnittelu. Nyt ne ovat kakkalaatikon alla hämärässä, lisäsuojanaan  verho vanhasta vahakankaasta. Matalalta paistava aurinko saattaisi muutoin osua suoraan munaistuntoa toimittavan Siirin tai jonkun muun rouvan silmiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Munat kerätään karsinan ulkopuolelta tästä luukusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ei tule munarosvon kengät likaisiksi! Lämpöpehku-kakkalaatikon tyhjennyskin käy kätevästi: Munaluukun yläpuolelta irrotetaan yksi lämpölevy, jonka takana onkin jo kakkalaatikon filmivaneri – irrotettava sekin. Maatunut kanankakkakomposti vain vedetään lapiolla  kottikärryyn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uusi juoma-automaatti, jonka tilasin täältä: Kannellisen ämpärin alareunaan esikoinen teki sopivan reiän ja ruuvasi sinisen automaatin paikoilleen. Juoma-astioita on kaksi samanlaista, joten meidän on helppoa viedä kanalaan mennessä uusi ja tuoda entinen tiskattavaksi kotiin. Navettaan kun ei tule vettä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pisteenä i:n päälle päiväsalin ylimääräiseen, entiseen talliin johtavaan oveen, kiinnitettiin taulu: 50 vuotta sitten piirisin tämän kuvan, jonka mukaan kyläseppä silloin teki rautalevystä viirikukon. Aikoinaan se oli kuulalaakerinsa kanssa navetan katolla tuulensuuntia näyttämässä, mutta lähivuosikymmenet odotellut tallin seinällä uutta tulemista. Nyt oli vihdoin oikea aika!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKaikki on valmiina: Entinen kesäkanala on suurentunut puolella.

Päiväsali

Päiväsali

Jätimme yhden vanhan orren apupuuksi vielä paikoilleen päiväsalin puolelle ja illalla kanat ja Kalle Kakkonen menivät itse sisään tavalliseen tapaansa. Innoissani hiippailin äsken pimeässä katsomaan, miten uusilla orsilla nukutaan, mutta näin siinä sitten kävi:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanhassa vara parempi!

Mainokset
Kategoria(t): Kanala Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Kanalaremontti on valmis!

  1. Rouva Hyrskyn Myrskyn sanoo:

    Hyviä vinkkejä! Toivoin, että ensi vuonna ei minunkaan tarvitsisi viedä kanoja talvihoitoon muualle..

  2. Nettimartta sanoo:

    Voi hyvä tavaton, kun hieno kanala! Olette te hoksua ja osaavaa porukkaa.

  3. Voi miten hauska kertomus! Kyllä teillä on kanat paremmassa hoidossa kuin joissakin perheissä lapset. Aivan upeaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s