Tomaateilla vihreät niskat?

Olen moneen kertaan hehkuttanut runkotomaateista aikaista Matina-lajiketta ja taas kerran se tuotti iloa. Omat siemenenihän kävivät Ylläsjärvellä asti itämässä maaliskuun alussa, mutta Plantagenista tarttui keväällä kuitenkin mukaan taimi, jossa oli jo raakileita ja ajattelin mukamas aikaistaa satoa ostamalla sen. Matina vasta kukki silloin. Ostotaimen nimi oli Gemini. Matinaan tuli ekat kypsät tomaatit kaikesta huolimatta ja mikä parasta, se ei ole taipuvainen vihreäniskaisuuteen. Geminissä on, kai liiasta kuumuudesta johtuen, jo kolmessa tertussa vihreää,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kun taas Matinan kaikki tomaatit ovat kypsinä kauniin tasaisesti värittyneitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oletko sinä huomannut vuosien varrella lajikkeissa eroa tässä suhteessa? Meillä on kasvihuoneessa ollut pahimmillaan liki 40 astetta lämmintä ja sehän on aivan liikaa. Yli 28 ei saisi mielellään mennä, mutta vaikka suihkutan lehtiä pari kertaa päivässä viileällä, ei se mittaria muuksi muuta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasemmalla Gemini, oikealla Matina.

Nyt kannattaa kuitenkin napsia saksilla taimista alimpia lehtiä pois, jotta tomaatit saisivat aurinkoa ja pääsisivät paremmin kypsymään. Eikä ole lainkaan pahitteeksi, että annat lehtien pudota juuristolle lannoitteeksi. Päinvastoin!  Siistiltähän se ei tokikaan näytä, mutta tomaatit eivät siitä välitä. Ne jopa toivovat omia lehtiään peitteeksi. Olen nimittäin kysynyt niiltä 🙂

Advertisement
Kategoria(t): Kasvihuoneessa Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Tomaateilla vihreät niskat?

  1. Leila sanoo:

    Voi kun näyttää ihanilta! Minulle luvattiin viime kesänä synttärilahjaksi tomaattihuone. Omat pojat!
    Mutta arvaa, ei näy sellaista vielä… Heillä on omat kiireet. Joten pari kirsikkatomaattia tuossa terassilla isoissa ruukuissa kasvamassa, aika huonosti.

    • Harmi kun lahjasi viipyy! Olen ollut kasvihuonekasvatukseen tosi tyytyväinen – meillä se on ollut yli 20 vuotta. Ensin muovihuone, vuosituhannen vaihteessa sitten lasinen. Mutta kiinnihän se pitää, kun ei ole kasteluautomatiikkaa! Jonkun on hoidettava hommat, jos lähdemme reissuun.

  2. Nettimartta sanoo:

    Ja minä onneton kun olen pannut tomaattien lehdet kompostiin! Kiitti vinkistä, nyt käytän lannoitteena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s