Näin juhannuksen alla on järkevää kerätä raparperinvarret hyötykäyttöön – ennen kuin niihin ehtii tulla pieniä asukkaita. Kun enimmät varret on nyhdetty (ethän leikkaa niitä irti!), alue lannoitetaan ja se saa jäädä kasvattamaan toista satoa. Mutta mitä tekisi suuresta määrästä raparperia?
Meillä oli keskiviikkona raparperipäivä. Kaksi tällaista pöheikköä sai lähtökäskyt.
Kannoin varret kompostin lähelle…
ja huitaisin ”viidakkoveitselläni” juuripään palat suoraan kompostiin – sama lehdille.
Lehtiä voi hyvin käyttää katteeksi rikkoja torjumaan – tässä karhunvadelman juuristolla.
Huuhdoin varret…
…ja lajittelin: Ohuet pilkoin pieniksi paloiksi pakkaseen. Paitsi piirakoihin ja kiisseleihin, käytän niitä aina myös mansikkahillon seassa. Tulee aivan mantavan makuista! Meillä on mansikkahillo terästetty raparperilla isännän ja minun häätansseista lähtien, eli silloin pitoemäntä teki raparperimansikkahilloa jäätelön lisäkkeeksi. Nam!
Hiukan paksummista varsista tein sitruunan kanssa tuorejuomaa juhannukseksi tällä ohjeella…
…ja kaikkein paksuimmat on nyt mehustettu Mehumaijalla. Uskotko, että pelkästä raparperista tulee tosi hyvää mehua? Helppoa ja nopeaa: Varret taitellaan ronskisti Maijaan ja siinä se. Paljon kätevämpää kuin marjojen keruu 🙂 Tietenkin mansikalla tai muilla pakastejämillä voisi terästää makua, mutta pelkkä raparperikin toimii erinomaisesti. Boolin pohjanakin, kuten aikoinaan täällä kirjoitin.
Tietenkin on tehty myös keikauskakkua ja maailman parasta raparperipiirakkaa pakasteeseen, että on siitä raparperista moneksi!
Mutta sitä et arvaakaan, miksi traktori veti raparperipäivän päätteksi vanhaa lantakärryä. Jos asia kiinnostaa, lue seuraavakin bloggaus!