Pikakurssi perunalajikkeista

Nyt on varhaisperuna mullassa odottelemassa lämpimämpiä säitä.  Isän vanha, vuoden 1959 mallia oleva Porche-vanhus, lähti vaivalloisesti käyntiin mutta hoiti tyylikkäästi naapurin Arvon ajamana alkuvaiheen kevättöistään. Vielä on jäljellä, muutaman viikon kuluttua, talviperunan istutus ja sitten kesäloma. Syksyllä se saa hinata vanhaa nostokonetta, mutta muuta työtä Porchen ei enää näin eläkepäivinä tarvitsekaan tehdä. Toista oli ennen – kirjoitin kerran aiheesta täällä, klik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jotta kellarilla käynti ei kävisi yksitoikkoiseksi, meillä on myöhäisempien lajikkeiden kanssa tänä kesänä kasvussa yhteensä kahdeksaa lajia.

Varhaisperunana on tällä tilalla viljelty AINA ikivanhaa lajiketta, jonka nimi on Tammiston aikainen. Ihan jo perinteen vuoksi ja isän muistoksi sitä edelleenkin on kasvussa, vaikka päälajikkeena onkin nykyisin Siikli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tammiston aikaisen ja Siiklin lisäksi melko aikainen on uudempi laji, Velox. Sen mukulat ovat sileitä ja aika isoja, joten tykkään käyttää sitä keitoissa alkutalveen saakka.

Vanhoista lajikkeista kasvussa on lajin säilytyksen vuoksi myös pieni määrä punaista Manteli-nimistä keskiaikaista perunaa. Se on kovin rutonarka, mutta maku on mahtava. Esikoinen sai aikoinaan, toimiessaan kesätöissä K-raudan kuskina, eräältä asiakkaalta muutaman alun.  Ja siitä se sitten lähti! Mantelia syödään pari kertaa syksyllä vain, kun esikoinenkin on paikalla. Silloin se on erikosherkkuna, jota kaikki osaavat arvostaa tyyliin ”Tänään meillä on perunana Mantelia!”

Manteli-peruna, Mozart

Edessä Mozart, takana vaaleampimaltoinen Manteli. Molemmat punaisia.

Suvi on muuten hyvä kaikkiin ruokiin, joskin se tummuu helposti. Kauneushaitta! Van Gogh on loistava yleisperuna, joka kasvattaa melkein joka säällä isoja mukuloita. Keittoihin! Kahtena vuonna on ollut kasvussa myös punaista Mozartia – hyvä uuniperunana ja soseena.

Tänä vuonna kokeilemme uutuutena Viherlandiasta mukaan lähtenyttä Operaa, jonka pitäisi olla hyvä luomuviljelyyn melkolailla täydellisen rutonkestävyytensä vuoksi. Sen kasvua seuraamme innolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miksi sitten näin paljon lajikkeita? Ei kai siinä oikein järkeä olekaan, paitsi tuon vanhojen kantojen säilytyksen vuoksi. Kuitenkin joinakin kesinä joku laji tuottaa paremmin kuin toinen – oikullisista säistä johtuen. Silloin olemme monta kertaa päivitelleet, että onneksi oli tätä tai tätä lajia, kun saimme kuitenkin siitä satoa ja tuo toinen jäi aivan mitättömäksi. Mutta siinä on oltava tarkkana, että lajikkeet eivät sekoitu – kartta on aina muistettava tehdä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos haluat lukea lisää aiheesta, tietoa löytyy vaikka täältä, klik.

Advertisement
Kategoria(t): Sekalaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s