Jokin aika sitten luin, että tavoitteena olisi maailmanlaajuisesti vähentää muovipussien käyttöä – ostokset kuljetetaan Suomessakin koteihin pääasiassa kertakäyttökasseissa. Niin meilläkin ennen, mutta jo vuosia sitten heräsin – taisi olla niillä main, kun kaupan muovikassi alkoi oikeasti maksaa. Aloimme isännän kanssa miettiä, paljonko vuodessa säästyisi, jos oma ostoskassi olisi mukana aina, kun ruokaa mennään ostamaan. Paljon! Paljon enemmän, kuin mitä roskapussirullat maksavat. Ellet itse halua ommella, niin kassoilla myynnissä on kestäviä, isoja kauppakasseja, joita meillekin on hankittu. Aluksi meni jonkin aikaa, ennen kuin muistimme ottaa sen autosta mukaan, mutta kun kassi oli muutaman kerran kassojen kautta haettu, niin johan alkoi jäädä mieleen. Pieneksi taiteltuina ne eivät vie säilytyksessäkään tilaa. Luontoa säästyy – ja euroja!
Sitten toiseen säästöasiaan nimeltään wanhat riepumatot. Monen mummolasta niitä löytyy, meiltäkin. Olen itsekin niitä kutonut. Mutta harmi, kun päiden loimilangat haipuvat olemattomiin aikaa myöten. Ei hätää, voihan ne korjata! Meille työ tuli jälleen ajankohtaiseksi leikkimökin uudistuksen myötä. Sopivan riepumaton hapsut olivat aivan kadonneet ja kuteetkin jo hiukan purkaantuneet. Ehkä korjausasia on vieras nuorelle polvelle, tässä heille pieni oppitunti.
Aluksi näyttää tältä:
Leikataan reippaasti päistä pois sen verran, että reunat ovat suorat ja hyvinä alkuina purkuhommiin. Sitten aletaan irroittaa kuteita, noin kymmenen sentin verran tai niin paljon, että langoista pystyy hyvin tekemään solmuja. (Matto lyhenee, joten ota raidoituksessa se huomioon.) Puretaan ensin enimmät, lopuksi viimeiset pari kudetta vain suurin piirtein sitä mukaa, kun solminta etenee. Käy nimittäin helposti niin, että sylissä heiluva matto rispaantuu ja purkaantuu vahingossa liikaa. Tämä estyy, kun kaikkea ei oteta pois yhtä aikaa.
Purettuja loimilankoja otetaan aina neljä, kaksi kumaltakin puolelta, ja solmitaan tiukkaan umpisolmuun, kolmeen kertaan. Äiti laittoi väliin joskus liimaakin, mutta itse en koskaan ole sitä käyttänyt. Näin jatketaan maton pää loppuun. Ja siinä se! Toinen helppo solmimistapa on kiepauttaa neljän loimilangan nippu hevosenhäntäsolmuun, joka on saatava ujutettua tiukkaan, aivan juureen.
Tällä tavalla voi lyhentää liian pitkät matot kahdeksi pienemmäksi – vaikkapa parisängyn viereen. Joskus näkee myös sellaisen tavan, että päihin ommellaan ompelukoneella kangassuikaleet. Meillä on auton takakontissain, lattialla, sopivaksi katkaistu räsymaton pätkä – helppo putsata!
Älä heitä pois kaunista, itsellesi mieluisaa räsymattoa päiden purkaantumisen vuoksi. Ehkä voitkin korjata sen ja antaa vielä jatkoaikaa!
Erinomainen niksi, kiitos Riitta!
Meillä on ostoskori, jossa on aina mukana useita kangaskasseja ja pakasteita varten pieneen tilaan taittuva pehmeä termolaukku. Säästetään luontoa ja rahaa!
Tuo termolaukku onkin hyvä idea!
Tosi hyviä säästövinkkejä. Tällaisia noudatan itsekin.
Miten se nyt menikään, että pienistä puroista syntyy iso virta…
Samat jutut täälläkin on tehty. Katkaistu jopa keskelktä kahtia, kun on tarvittu kaksi pientä. Ja samalla lailla olen katkonut päitä. En ymmärrä tätä kertäkäyttökulttuuria…
Minustakin on mukava tehdä isoista tuvan matoista kaksi pientä!
Minäkin haluaisin lyhentää mattojani (4 kpl á n. 6-7 m), mutta samalla niin, että saisin ne tiiviimmiksi eli ettei päivä paista läpi. Matot kutoi mieheni vanha täti, joka ei ilmeisesti jaksanut hakata niitä tarppeeksi tiiviiksi. Onko Teillä neuvoja, miten toimia.
Ystävällisin terveisin neuvoton Tarja
Tuohon en valitettavasti osaa sanoa mitään ainakaan kokemuksesta. Minusta tuntuu, että asiaa ei voi korjata, ellei sitten ole niin, että loimi kutistuisi hiukan pesussa ja siten lyhenisikin. Vai ovatko ne aivan uusia? Jos pesuja on jo tehty, sekään ei sitten auta. Äiti aina varoitti minuakin, että pitää hakata napakaksi kutomisvaiheessa, ettei tule löysää kudosta. Harmi, että mattosi eivät tunnu mukavilta.
Hei miten parhaiten korjaisin räsymatossa purkeutuneen 10 x 10 cm reiän, en haluaisi lyhentää mattoa? Kiitos!
Aika vaikealta tuntuu, mutta itse varmaan yrittäisin solmia uudet loimilangat katkenneisiin tiukasti ja kireälle jostain kauempaa. Ensin toisesta päästä, sitten pujotella yhden kerrallaan kuteiden kautta oikeassa järjestyksessä ja sitten taas solmia vanhaan loimilankaan muutaman sentin päässä reiästä. En ole koskaan kokeillut, mutta ei kai siinä muuta vaihtoehtoa ole? Onnea matkaan!