Siemenvinkkejä- haaste

Sain Konnadonnalta haasteen. Kiitos!

Haaste Puutarhan Ystäville
– Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi.
Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
Laita haaste blogissasi eteenpäin.

Siemeniä tarttuu mukaan myös tavallisilta kauppareissuilta, mutta pääasiassa tilaan ne Hyötykasviyhdistykseltä sekä Korpikankaalta. Tässä joitakin suosikkejani:

Kasvihuoneessa kasvaa pitkänä kurkkuna joko Saladin F1 hybridiä tai Femspot F1 -lajiketta. Molemmat ovat karvasaineettomia, joten niistä tulee epäsäännöllisemmälläkin kastelulla aina herkullisia. Kuivahtaminenhan on syynä joidenkin kurkkulajikkeiden kitkeryyteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomaattilajikkeita olen vaihdellut muuten, mutta aina on kasvussa kuitenkin Matinaa. Se on varhaisin runkotomaateista ja maku on erinomainen. Matinan tunnistaa  jo taimivaiheessa: lehdet muistuttavat perunan lehtiä. Viime vuonna Hyötykasviyhdistyksen ”Pähkylässä” ei enää ollut Matinaa, mutta onneksi sain vielä nettikaupan puolelta. Nyt sitä on muutama pussi varastossa, itävyys kyllä säilyy joitakin vuosia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasvimaalla on aina kasvussa mustajuurta. Nykyisin siinäkin on lajivaihtoehtoja: Viimevuosina meillä on käytössä ollut ”Hoffman´s Schwarze Phal”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Punajuuressa suosin erityisesti pitkää ”Cylindra” -lajia, sillä sitä on helppo kuoria tai  viipaloida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mangoldi on meille mieluisinta vihreänä: Etualan Lucullus on aina tuottanut hienosti syötävää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lobelia on mielestäni kaunein juuri tässä värissä: Ihanan vaaleansininen ”Cambridge Blue”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samettiruusuista on yleensä pieniä lajikkeita, joista ei kesällä tarvitse juurikaan kuivia kukkia nyppiä. Kuvassa myös krassia ja tuota ihanansinistä lobeliaa.

EPSON DSC picture

Zinnia vaatii lyhyen esikasvatuksen, mutta se on sen vaivan arvoinen. Ihana leikkokukka!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaksivuotinen, syysleimun näköinen Illakko oli jo aikoinaan äitini lempikukka. Sitä putkahtelee itsekseen muutenkin esiin, mutta kylvän sitä myös jonnekin, varmistaakseni ihanat juhannuskimput.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silkkukukka on kaunis ja kestävä leikkokukka, sitäkin on aina kasvussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi se paras kesäkukka, Piiankieli. Viime keväänä ystävältä saatu siemenpussi toi koko kesän iloa puutarhassa. Avoimet puutarhat -päivänä se oli yksi ihastuksen kohde myös vieraiden mielestä. Sitä tilasin Korpikankaalta useamman pussin, sillä ajattelin ripotella siemeniä täytteeksi myös kukkapenkkeihin, sopiviin aukkoihin. Sininen väri on aivan mahtava!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä oli muutama suosikki. Monenlaista muutakin puutarhasta löytyy ja lajit vahtelevat. Eniten jännittää tuo Matinan loppuminen – miksiköhän? Ja mitä tilalle? Mutta vielä sitä näkyi olevan nettikaupassa, joten pian tilaus sisään, halukkaat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJos joku on innokas kertomaan omista suosikeistaan, lukisin niitä ilolla!

Kategoria(t): Piha ja puutarha. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Siemenvinkkejä- haaste

 1. Konnadonna sanoo:

  Kiitos, kun vastasit haasteeseen! Arvasin, että sinulla on kasvanut kaikenlaista ihanaa, niin silmän-kuin suunkin ruokaa. Nuo tsinniat ovat niin komeita ja ylväitä. Bongasinpa itsenikin yhdestä kuvasta:)

 2. Eikä siitä itse kasvatetusta Matinasta voi ottaa siemeniä talteen, niin ei haittaa vaikka kaupasta loppuisivatkin?

  Olipa hieno luettelo onnistuneita siemenvalintoja!

  • Jos samassa kasvihuoneessa on muita tomaatteja, niin käsittääkseni lajit sekoittuvat. Ainakin omenoilla käy niin. Mutta jos pitäisi Matinaa jossain eristyksessä, niin kaipa se onnistuisi. Ajattelin vaan, että toisinaan jotkut lajit yksinkertaisesti ”kuolevat sukupuuttoon” , ne vain hiipuvat ja vähenevät. Tämä lajike oli ennen Tamina, nykyisin Matina.

 3. Sini sanoo:

  Meillä äiti on jo pari vuota kasvattanut ”out door girl” tomaattilajiketta, myöskin vanha lajike ja senkin lehdet ovat perunanlehtientuntuisia. Itse kasvatin sitä myös ensi kertaa viime kesänä, pidin valtavasti! Josko se muistuttaisia Matinaa?

  • Saattaa hyvinkin olla. Nimi on kyllä tuttu, en tiennytkään lehtien mallin olevan saman. Tietääkseni tuo laji on pensastomaatti, eli tarvitsee tuen, mutta varkaita voi jättää muutaman kasvamaan. Jossain on lukenut, että Matina oli ennen Tamina. Sen pitäisi kuitenkin olla aikaisin runkotomaatti ja olenkin yleensä saanut satoa jo kesäkuussa. Kiitos tiedosta, kokeilen ensi kesänä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s