Sain Eija-ystävältä innostuksen kokeilla vaihteeksi saaristolaisleipää mallasleivän sijasta. Kiitos! Kannatti kokeilla! Nam ja nam, tulipa siitä hyvää! Resepti on ollut aikoinaan Kotiliedessäkin, mutta se löytyy myös vaikkapa täältä tai täältä. Yllättävää oli se, miten helppoa tämä makea mallasleipä oli valmistaa. Tein siis näin:
Saaristolaisleipä
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 3 dl siirappia
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl vehnänleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- n. 10 dl vehnäjauhoja
Piimä lämmitetään käden lämpöiseksi ja siihen sekoitetaan lastalla hiiva sekä muut aineet. Taikinaa ei vaivata. Kaksi pitkää vuokaa vuorataan leivinpaperilla tai voidellaan ja jauhotetaan. Taikina levitetään heti sekoittamisen jälkeen vuokiin ja jätetään kohoamaan liinan alle 1½ tunniksi, lyhyempi aikakin voi riittää. Paistetaan 175 asteessa uunin alimmalla ritilällä ensin 1½ tuntia, sitten pinta voidellaan siirappivedellä (1 osa siirappia/3 osaa vettä) ja paistamista jatketaan vielä ½ tuntia. (Tarkkaile pintaa ja peitä vuuat leivinpaperilla, etteivät tummu liikaa.) Kippasin lopuksi leivät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, poistin paperit leipien ympäriltä ja jatkoin paistamista 160 asteessa vielä vajaat kymmenen minuuttia.
Valmiit herkut kääritään pyyhkeisiin ja peitetään vaikkapa silikonisella leivinpaperilla tai isolla muovipussilla vuorokaudeksi huoneenlämpöön ”tekeytymään” .
Näissä merkeissä: Hyvää itsenäisyyspäivää!
Huomenna on juhlan aika!
Parasta kahvileipää tähän aikaan vuodesta!
Oletko tehnyt koskaan appelsiinimehuun?
En ole, sillä tämä oli eka kerta, kun reseptiä kokeilin. Täytyypä muistaa, kiitos vinkistä!
Ja minä kun luulin, että Saaristolaisleivän tekeminen on vaikeaa… Kiitos ohjeesta! Voisi tehdä tuota vaikka jouluksi :).
Meillä meni ensimmäiset ihan tuosta vaan, täytyy tehdä lisää!