Muistot valtasivat mielen

Kun keuhkokuume vei pari viikkoa sitten kaikki voimat ja työinnon, olen näinä päivinä hissukseen alkanut palata takaisin arkeen kiinni. Helppoa puuhastelua onkin riittänyt vanhojen valokuvien parissa: aina voi järjestellä ja tallettaa niitä tietokoneelle. Siinä samalla olen tehnyt aikamatkaa menneeseen ja mieleen on tulvahtanut tuhat muistoa.

Ajattelin lapsuuttani: Ennen kuin muutimme omaan taloon mummolan naapuriin, asuimme kymmenen vuotta samassa taloudessa isovanhempieni kanssa. Varmasti vaikeaa äidilleni, muualta tulleelle kahvilan tytölle, joka yllättäen vei talon pojan sydämen. Aikuisten asiat olivat kuitenkin aikuisten asioita, itse en lapsena huomannut mitään erikoista. Mummi ja pappa olivat minulle tärkeitä ja koska he asuivat samassa talossa, en ollut koskaan yksin, vaikka lehmillä olisikin ollut lypsyaika. Tämä kuva on noilta kaukaisilta päiviltä: Minä, isin tyttö, olin saanut punaiset helmet ja pikkusiskon vuoro oli olla mummin sylissä.

1954

Aika kului ja vihdoin, ollessani kolmenkymmenen ikäinen, omista vanhemmistanikin tuli mummi ja pappa. Tiesin, kuinka he nauttivat tilanteesta, kuinka tärkeitä ensin esikoispoika ja myöhemmin pieni tyttö sekä sisareni lapset heille olivat. Mutta enää ei asuttu yhteistaloudessa, ei edes samalla paikkakunnalla. Yritimmekin tulla Keuruulle niin usein kuin vain mahdollista, ensin Jyväskylästä, sitten Kangasalta. Olihan se melkoista pakkaamista, kun vakkapa joululahjat  tuotiin tullessa siisteissä paketeissa ja vietiin mennessä avttuina ja sikin sokin.  Mummolasta saatiin mukaan perunoita, oman pellon viljasta jauhettuja jauhoja, muistoja ja paljon rakkautta.

Tässä on kuvia noilta ajoilta: Traktorilla on haettu juhannuskoivuja ja niitä on tuotu sisällekin, kuten äitini kotipaikalla Ruotsinpyhtäällä oli kuulemma tapana. Perinne jatkuu vieläkin.

1985 juhannus

1985

Nyt nuo muistot ovat vain lasten mielissä – mummia ja pappaa ei enää ole. Mutta juhannuskoivuja haetaan edelleen ja  pikkurenki pääsee kuorman kyytiin, ihan niin kuin ennenkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten, kymmenen vuoden kuluttua, sain muuttaa takaisin juurilleni. Kuvassa isäni kävelee rantatietä ja taustalla, lapsuuskotini vieressä,  näkyy pikkuhiljaa valmistuva uusi kotimme.

1991

Saimme asua aivan lähinaapureina melkein kaksikymmentä vuotta, toinen toisiamme autellen. Lapset saattoivat kipaista mummolaan muutamassa hetkessä, vaikkapa lämpimäisiä viemään. Tässä  kuvassa pappa tutkii esikoisen kanssa rukiin kypsyyttä. Kuva on itselleni hyvin, hyvin rakas: Kaksi toisilleen läheistä, yhteinen ajattelutapa ja yhteiset puuhat. Tuolloin tuntui, että kaikki on kunnossa, kaikki pysyy ennallaan eikä kukaan meistä vanhene. Nyt tiedän paljon enemmän: Kurkussa tuntuu surujen möykky, joka ei sieltä millään halua hävitä.

1989 ruispellolla

Useamman sukupolven  läheinen kanssakäyminen on siunaus. Vuosien varrella lapsemme oppivat auttamaan ja mikä tärkeintä, ymmärtämään vanhenemista. He näkivät, kuinka vakava sairaus hiipi aina vain lähemmäs ja lopulta vei papan voimat kokonaan. Ensimmäisen rakkaan ihmisen kuolema oli varmaan raskas kokemus heillekin.

Mutta sitten meistäkin tuli mummo ja pappa. Nykyisin se, että asuttaisiin lähellä isovanhempia, on monen kohdalla vain toteutumaton haave. Kuitenkin jokainen kerta, kun pieni renkipoika meille tulee, tunnistan itsessäni sen saman isovanhemmuuden voiman ja rakkauden, joka aikoinaan kannatteli minua ja lapsiamme.  Kiertokulku jatkuu.  Elämän rytmi on kiireistä ja monet arvot ja tavat ovat muuttuneet, mutta toivon silti, että saamme tavata pientä matkalaista usein. Täällä häntä odottaa se sama, muuttumaton elämänmeno, joka tällä mäellä on vallinnut jo vuosikymmeniä. Se odottaa niin kauan, kun me pysymme terveinä ja jaksamme tilaa hoitaa. Sen jälkeistä aikaa en halua vielä edes ajatella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kategoria(t): Sekalaista Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Muistot valtasivat mielen

 1. sylvi ja Sulo sanoo:

  Varmasti ihana saada asua lapsuusmaisemissa.
  Toista on minun. Äitini oli myös maatalon tyttö, mutta kun tuli kolhoosi niin veivät kaikki maat ja jäi vain pieni piha.
  Sitten kun minä synnyin niin saivat jättää kodinkin.
  Sinne jäivät kaikki rajan taakse, eikä mitään korvausta ole saatu.
  No eihän mun pitänyt tässä kirjoitella, vaan kun tuli mieleen kun luin sinun kiinnostavan kirjoitustasi.
  Olet onnen tyttö.
  Vaikka kyllä minäkin olen onnellinen ja ihan elämään tyytyväinen.
  Kaikkea hyvää sinulle!

  • Meillä on ystäviä, jotka ovat myös evakkoja Karjalasta. On niin surullista kuulla heidänkin tarinaansa ja sinulla on samanlainen. Osa evakoista palasi jo takaisin ja aloitti uutta elämää, mutta joutui jälleen lähtemään. Nykynuoret eivät voi käsittää noita aikoja – meidän ikäluokalle ne ovat kuitenkin vielä hyvässä muistissa vanhempien kertomana. Katselin juuri eilen tv-ohjelmaa siitä, kuinka Suomesta lähti 50-luvulla paljon väkeä Boråsiin vaatetehtaaseen ja ajattelin sinua silloin. Elämä on kohdellut meitä eri tavoin, mikä on epäoikeudenmukaista. Isäni oli taistelemassa Karjalassa 40-luvulla, mutta he eivät voineet mitään rauhan ehdoille. Ymmärrän kaipauksesi juurillesi, vaikka oletkin saanut hyvän elämän. Omista juuristani ja tästä kotitilasta olen sydämeni pohjasta kiitollinen, Toivottavasti seuraava sukupolvikin vielä asian muistaa.

 2. tuksu sanoo:

  Olipa koskettava postaus! Isovanhemmat ovat suuri rikkaus lastenlapsille…sitä ””virkaa”” mekin täällä toimitamme 🙂
  Voimia sinne ja toivotaan, että pääset voimiisi jälleen!
  tuksu-mummeli Wanhasta Mummulasta

 3. Leila sanoo:

  Ihania muisteloita!! Kauniit muistotkin parantavat ja voimistavat! Toivottavasti se tuntuu myös fyysisellä tasolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s