Jorpakon muodonmuutos

Tontin laitamilla on sata vuotta kohonnut jorpakoksi kutsumamme epämääräinen kiviraunioalue. Se oli pikkuhiljaa alkanut kasaantua ison kiven ympärille: Pelloilta on kerätty ja kipattu aina vaan uusia kiviä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vatut ja villiintyneet viinimarjat valtasivat alueen ja lopulta tuli viimeinen niitti: Elämänlanka. Se luikerteli jo kohti kivikellaria ja kasvihuonetta, kunhan ensin peitti alleen kaiken muun jorpakosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt tarttis tehdä jotain, ajattelin minä ja käsittelin vuosi sitten alkajaisiksi Round Upilla koko alueen. Sitten  kaivurimiehelle jäi muilta hommilta hiukan aikaa ja hän nosteli juurakot poisvientiä odottamaan sekä käänteli ja ryhmitteli kivet aidanteeksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAYläkuvassa oikealla näkyy vielä korkea koripaju, joka katkaistiin keväällä. Myös Mikaelin Makedonianmänty siirrettiin uuteen paikkaan, sillä se olisi isona varjostanut kasvihuonetta. Kulmaus näytti kevään tultua jo aika siistiltä:

OLYMPUS DIGITAL CAMERARannasta tuleva kasteluletku kaipasi vielä upottamista eikä kiviaitakaan ollut lopullisessa kuosissaan. Isolla kauhalla oli mahdotonta nostaa kiviä ilman multaa, joten pian tuo paikka olisi näyttänyt jälleen jorpakolta, ellemme olisi saaneet ystävältä hiukan lisäapua. Koura nosteli kivet puhtaina paikoilleen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämän jälkeen olikin jo aika kylvää nurmikko. Jyrkin alarinne oli kuitenkin vuohenputken peitossa ja kun kiviäkin riitti vaikka millä mitalla, päätin peittää rikkaheinät katekankailla ja muuttaa kaikkein jyrkimmän kohdan kivikoksi. Olihan siinä pikkurengillekin puuhaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAKiviaidanteen taakse tuli isännän kalanperkuupaikan lisäksi emännän kukkienhoitopöytä. Kivet on aseteltu tukevasti niin, että pikkurenki voi myöhemmin turvallisesti kiipeillä niillä. Siirtelin vuorenkilpeä reunamille nurmikonleikkuuta helpottamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlakuvassa vasemmalla on koripajun tämän kesän kasvua – se on nähtävästi jatkossakin leikattava vuosittain.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKivirinteen yläreunalle istutin syksyllä kuunliljapenkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATarpeellinen alue on myöskin kiviaidan taakse suurista järkäleistä aseteltu nuotiokaari: Kuvassa sieltä näkyy röykkiö koivunoksia, jotka odottavat kuivumista ja turvallista polttamista. Nurmikon kohdalta on mukava pulkkamäki aitan taakse: Pikkurengin talvi-iloja ei tarvitse kauempaa hakea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJorpakon muodonmuutos kesti tasan vuoden. Se oli kaikkinensa suuri urakka, jonka en vielä pari vuotta sitten olisi uskonut koskaan valmistuvan. Vuoteen mahtui kohdalleni monta surun kyyneltä, mutta ehkä nekin, jorpakon tavoin,  muuttavat muotoaan ajan kuluessa: Rumasta kauniiksi – surusta iloksi.

Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Jorpakon muodonmuutos

 1. Miia sanoo:

  Kuulostaa kovalta työltä, mutta lopputuloksesta päätellen se kannatti! Ensi keväänä alkaa meilläkin se mökkipihan remontti, joten ainakin osittain melko samanlainen homma edessä.

  • Olen aina yhtä ihastuksissani, kun saan avuksi kaivinkoneen. Sillä isotkin hommat hoituvat ja tulosta syntyy, eli vaikka se maksaa, niin silti kannattaa. Onnea mökkipihan suunnitteluun!

 2. sylvi ja Sulo sanoo:

  Hyvää jälkeä tuli. ♥ ♥

 3. Nettimartta sanoo:

  Nättiä on ja todella suuren vaivan arvoinen tuo lopputulos.

  Toivottavasti voit jo paremmin. Keuhkokuumeen kanssa ei auta leikkiä, vaan pitää levätä ja syödä lääkkeet huolellisesti.

  Olipa teillä ikävä vesivahinko ja vielä ikävämpi (huijari)firma tekemässä töitä. Onneksi on keittiö jo kunnossa.

  • Kiitos, voin jo tosiaan paremmin. Yskimistä taitaa kuitenkin riittää vilä päiviksi!

   • Talvikki sanoo:

    Hauska tuo sana ”jorpakko” kun meillä päin Se on jonkinlainen vesielementti lähinnä vesiprunni tällaisessa tapauksessa kun Se löytyy pihasta. Tosi kaunista jälkeä olette taas tehneet. Sain teiltä idean kalannperkuupöydän teosta. Se tulee meillä ison ison Terijoen salavan alle. Se on niin iso, että siellä voi olla sateellakin. Ihanaa talven odotusta.

   • Näin tuo suomenkieli on kummallista ja eri puolilla maata samoilla sanoilla eri merkityksiä. Kalanperkuupaikka on kyllä miehelle mieluinen – sen kun voi rakentaa juuri oikean korkuiseksi! Terijoen salava onkin varmaan mitä parhain ympäristö tälle askeettiselle kapistukselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s