Surua ja harmitusta kanatarhassa

Surettaa.  Nyt on yksi tipuista jouduttu lopettamaan. Ja tietenkin se oli kana. Siihen taisi tulla Marekin tauti, oireet ainakin viittasivat siihen: Ensin se alkoi ontua toista jalkaansa, sitten toistakin ja lopulta kävelykyky meni kokonaan. Tauti on pienten kanojen tauti, kukkopojat siihen harvemmin sairastuvat. Maanantaina päättyi kuvan vasemmanpuoleisen, harmaaselkäisen sirkuttajan elämä. Surullista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANyt täytyy vaan toivoa, että loput kaksi kanaa säästyvät. Niin, luit oikein, loput kaksi viidestä, sillä kolme taitaa olla kukkoja! Harmi. Alakuvassa musta ja sen vieressä oleva kirjava sekä takarivin keskimmäinen, siinä potra poikakolmikko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKuten pelkäsin: tietenkin tuo kaunis, lähes musta ja kesyin, on kukko. Nyyh…

Valkoinen töyhtöpää Saimi on pitkin kesää yrittänyt aloittaa hautomista. Yhdessä vaiheessa se oli neljä päivää tädilläni vieroitushoidossa ja se auttoi silloin, mutta nyt olen keksinyt helpomman tavan: Kanatarhassa on pienempi häkki ilman pesää ja parin päivän karanteeni toisten ihmeteltävänä on tehonnut ainakin joksikin aikaa. Kunnes ”hoito” on uusittava… Ruokaa ja juomaa sekä orsi ja sadesuoja toki ovat aina tarjolla, joten ei se niin kamala paikka ole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEniten varmaan harmittaa toisten ihmettely.

Nuo kaksi ainokaista kanaa, mikäli pysyvät terveinä, muuttavat syksyllä tädin kanalaan intialaisen brahmakanan seuraksi. Olisin jättänyt itsellenikin kanoja, mutta kahdesta on vaikea jakaa. Siksi aikaa, kun täti siivoaa perusteellisesti kanalansa, brahmakana Neela asettui meille. Siitähän se sekamelska syntyi! Harmi, kun ei ollut kamera mukana! Miltei joukkotappelu, johon kukkokin osallistui, ja Neela kun on kuulemma NIIN rauhallinen. No, nyt on asiat selvitetty ja nokkimisjärjestys sovittu, rauha on laskeutunut  kanatarhaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANeela on kyllä mahdottoman rauhallinen ja ISO. Kukkoa isompi! Koska tämä viisivuotias ei ole tavannut kukkoja aiemmin, se katsoo edelleen viisaammaksi olla sellaiseen  tutustumatta. Kalle tässä tekee päätelmiä: Kumnpi pää on kumpi pää?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKallea Neelan tiukka ”ei” harmittaa niin paljon, että sen harja muuttui tänään osin ihan siniseksi kiukusta rukkasien saannin jälkeen! En edes uskaltanut nauraa…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKun Neela astelee tarhassa, luulen koko ajan olevani hidastetussa filmissä. Askeleen ottaminen vie puoli minuuttia, ainakin likimain. Se haluaa yleensä olla pusikossa omissa oloissaan, mutta eilen se tuli ihmettelemään Saimin vankilaa. Kierteli eri sivuilta, hitaasti, vieläkin hitaammin. Piti toista jalkaa ilmassa aina tovin, ennen kuin otti seuraavan askeleen. Kävellessään se samalla jutteli Saimille matalalla äänellä. Kaipa se antoi neuvoja nuoremmalle, joka kiukkuisena pörhisteli höyheniään ja uhitteli verkon sisäpuolella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJaa, mutta mitä neuvoja Neela muka osaisi antaa, kun ei itse edes muni saatikka haudo? Koreilee vain mahtavalla, pyylevällä olemuksellaan ja höyhentöppösillään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMutta onhan se ihailunsa ansainnut ilman munintaakin.

Mainokset
Kategoria(t): Kanala Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Surua ja harmitusta kanatarhassa

 1. Sari sanoo:

  Voi ei, niinkö sen nyt kurjasti kävi kanasen, mutta sille ei mitään voi . Toivotaan ,että muut säilyy terveinä .

 2. Leila sanoo:

  No voi ihme noita kanoja!!! En tiennyt että nekin tuollaisia persoonia on. Siis kukot joutuvat pataan?

  • Valitettavasti kukot joutuvat pataan. Ei niitä kukaan huoli, montaa kukkoa ei voi pitää näin pienessä kanaryhmässä. Mutta onhan niillä ollut hyvä elämä, vaikkakin jää vähän lyhyeksi. Tähän on varauduttava, jos poikasia haudottaa, nyyh…

 3. Kyllä on komean ja erikoisen näköinen tuo Neela! Eipä ole mukavaa saada mitään tauteja tarhan asukkeihin, ja tietysti tauti iskee niihin joihin ei saisi! Toivotaan, että loput kanat pysyvät terveinä!

  • Neelalla on höyheniä vaikka muille jakaa! Tuo Marek-virus voi olla oireettomana jollakin kesähoidokilla ja niin se sitten yllättäen tarttuu heikoimpaan. Toistaiseksi muut ovat terveitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s