Lakkasuolla, muutama viikko sitten, oli hyvä olla kilikello karhujen varalta…
…ja vaeltajille tietenkin eväitä.
Soiden kultaa tuli enemmän kuin tämä rasiallinen. Kiitos isännälle, itse en pystynyt niiden leveiden suo-ojien yli loikkimaan!
Pitkästä aikaa, eräänä varhaisaamuna Tarhialla, laskettiin ja koettiin kuhaverkko…
…saaliina 1,2 kg vonkale. Kannatti! Koskahan ehtisi seuraavan kerran.
Mutta nyt on jo mustikka-aika. Eilen olimme jälleen näissä maisemissa, jossa tuttujen muurahaispesien koko vain kasvaa…
…ja ahkerien rakentajien kuluttamat valtatiet ja muurahaisenpolut levenevät.
Paluumatkalla mukana oli reilut kaksi ämpärillistä mustikoita. Nyt ne ovat jo pakasteessa. Kotipihalla alkaa satokausi vadelmista, joten jatkossa vietän parin päivän välein muutaman tunnin niitä keräillen. Miten tämän kaiken ehti silloin työelämän aikana? Mutta taitaa olla askel jo lyhentynyt ja tahti muutenkin hiljentynyt…
oi mitä herkkuja,
Meiltä jäi lakat saamatta kun ei ole.
Nyt taitaa mustikatkin jäädä keräämättä kun ei tänävuonna ole mistä ketää.
Varret paleltui keväällä.
Kiva kun te olette saaneet niitä.
Oikein mukavaa heinäkuun loppupuolta tyeille.
No voi hyvänen aika, varret paleltuivat? Meillä on enemmänkin ollut ongelmana kuivuus, mutta kävimme mustikassa kauempana, missä tiesimme sadetta olleen paremmin.
Kysymykseni ei liity mitenkään tämän postauksen aiheeseen, mutta kysynpä kutitenkin: miten säilöt kesäkurpitsat. Ahneuksissani ostin keväällä 6 tainta kompostin päälle ja nyt olis satoa! Mitä niillä teen? Ovat keltaisia ja pyöreitä. Kahdessa on pitkulaisia, nekin keltaisia.
Itse en ole niille muuta säilöntätapaa keksinyt kuin pakastus. Pilkon vähän pienemmiksi tai miten nyt menevät mahdollisimman pieneen tilaan, sitten pakkaseen ja talvella ne sopivat erinomaisesti kesäkurpitsasosekeittoon. Teen sitä aika usein: mukaan purjoa, aromisuolaa, Koskenlaskijaa ja kermaa.
Siis pakastat ne sellaisenaan, paloina? Minäkin keitän kesäkurpitsakeittoa, mutta olen kettänyt sitä vain kesällä. Mutta jos ne voi pakastaa sellaisenaan niin sittenhän voin herkutella keitolla myös talvella. Hienoa!
Olen pian lukenut kaikki sinun juttusi, ovat NIIN mielenkiintoisia ja olen saanut jo monen monta hyvää vinkkiä, mm suolan sekoittaminen hiivaan – en ole koskaan sellaisesta kuullutkaan!
Blogisi tulee kuulumaan suosikkeihini!
Seija
Kiitos, Seija! Olen iloinen, että olet löytänyt vinkkejä blogista. Tänään pakastin isoina lohkoina ensimmäisen ison kesäkurpitsan. Talvella otan illalla kattilaan palat sulamaan, aamulla lisään muut aineet. Sauvasekoittimella sitten keittämisvaiheessa kaikki tasoittuu!