Kanalan kuulumisia: Ihmeitä kerrakseen

Kukko ja  mustat kanat ovat olleet meillä tasan viikon. Nyt menee hyvin, mutta ei ihan aluksi… Kun ensimmäisenä iltana menin katsomaan yöpuulle asettumista, uusi kolmikko, siis myös kukko, olivat ahtautuneet pieneen  munintapesään. Kaakatusta oli melkoisesti, kun nostelin ja järjestelin porukkaa orrelle, mutta rauhoittuihan se tilanne lopulta. Seuraavana päivänä totesin, että toinen mustista ei pysty lentämään, eli se ei kyllä pääsisikään korkealle.

No, siitä seurasi, että laskimme orren matalammalle. Täytyisihän lentotaidottomankin sinne itse päästä. Ja mitä tapahtui? Illalla kukaan ei halunnut sinne, vaan kaikki jäivät ikkunalaudalle makaamaan. Jos yöt vietettäisiin näin, pyllyt olisivat kakassa, kuten myös koko ikkunalauta. Ei käy, ei ei. Taas nostelin niitä iltahämärissä oikeille paikoille, kuten myös seuraaavana iltana ja seuraavana ja… Muut perheenjäsenet menivät viikonloppuna saunaan, minä en,  sillä odotin puoli kymmeneen ja lähdin kanalaan järjestelyhommiin. Puh! Ei hyvä, ei lainkaan.

283855_537422706296354_864554368_n

Toinen mustista ontui aika lailla ja roikotti siipeään, pyrstökin oli maata kohti. Mietin, mikä ihme sitä vaivasi, olisiko joku Marekin tauti vai mistä on kysymys. Se ei kuitenkaan pystynyt itse orrelle menemään ja taas teimme uusia järjestelyjä: Orret nostettiin takaisin korkealle, mutta vanha ja leveä leipälauta asetettiin lisäsillaksi niitä yhdistämään, suoraan ikkunalaudalta. Jo on kumma, ellei heikoimmaltakin onnistu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minä en valitettavasti siinä orsiviidakossa itse mahtunut enää sisään. Että silleen…

Sitten tapahtui ensimmäinen ihme: Musta kana alkoikin kuntoutua: Ontuminen loppui ja siipi asettui pyrstön lailla oikeaan asentoon. Leipälauta poistettiin ja wau! Kaikki menivät itse yöpuulle! Huokaisin helpotuksesta. Suorastaan nauroin ääneen: Hyvä me! Hyvä minä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJa sitten tapahtui se toinen ihme. Muistatteko, kun viimeksi kerroin kukon pitkästä nokasta? Se ei pystynyt juomaan automaatista, vaan tarvitsi syvän vesiastian. Katselin netistä ohjeita ja päätimme yrittää nokan leikkausta. Väliaikainen sijaishoitaja  Saija lupasi sen tehdä. Tarkoitus oli viedä Kalle Saijan luo maanantai-iltana ”nokkakyyrin” (vrt. pedikyyri) käsittelyyn, kuten Saija totesi. Aamulla menin katsomaan kotkottajia ja  – hieraisin silmiäni kaksi kertaa – MITÄ? Kukon nokka oli kunnossa! En tosiaankaan voinut uskoa silmiäni, ihan oikeasti. Katselin eri kulmilta Kallea ja aina se vaan näytti yhtä siistiltä. Hain isännän todistajaksi ja kyllä se niin oli, että liika nokka oli yön tai aamun aikana rapsahtanut irti ja kaikki oli mitä parhaimmassa kunnossa. Komea Kalle! Hieno juttu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja lopuksi tuore tilannekatsaus kanatarhaan: Päivittäin  kaksi – neljä munaa (mustat ja nuorikko eivät muni), kanatarhassa sopu (nuorikko Siiri alinna nokkimisjärjestyksessä, Pilkku-Lotta ylinnä ja Kallen lempivaimo), kaikki kanat iloisia ja suht kesyjä. Tänään navetan tienoilla lennelleet kanahaukat taisivat pelottaa koko sakin yöpuulle jo seitsemän jälkeen, joten odotan mielenkiinnolla huomista päivää: Uskaltaako kukaan tulla ulos? Mutta juuri tällä hetkellä siellä näyttää tältä (Kallen kainalossa lempivaimot Alli Siniposki ja Pilkku-Lotta):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvää yötä!

Mainokset
Kategoria(t): Kanala Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta artikkeliin: Kanalan kuulumisia: Ihmeitä kerrakseen

 1. sylvi ja Sulo sanoo:

  Olipa hyvä että nokka itsestään tuli kuntoon.
  Kivalya näyttää kant yöpuulla.
  Hyvää yötä!

 2. tuksu sanoo:

  Olipas mukava kanatarina 🙂
  tuksu

 3. metsätonttu sanoo:

  No jo on sinulla ihmejuttuja noiden kanojen kanssa!! Miten ylipäätänsäkään voit niitä ymmärtää?
  Minä en ymmärtäisi niitä ollenkaan…Mutta upea on kukko!!!

  • Viime kesä oli luku sinänsä, mutta en olisi uskonut, että tämän vuodenkin kanat saavat aikaan näin monenmoista sählinkiä. Pitää tietenkin muistaa, että tässä on yhdistetty kolmen kanalan kanoja, joten ongelmia ei olisi varmaankaan tullut muuten.

 4. Hilu sanoo:

  Olipas hyvä ettäkukon nokka lyheni itsestään. Täällä on pitänyt kanarintamalla kiirusta. Meille on tullut pieni kanala ja kolme mustaa kanaa +kukko. Blogikin on jäänyt päivittämättä kiireiden vuoksi. Mutta vielä sinnekkin alkaa kanajuttuja tulla:-) Aika opettelua kun ei elämän aikana ole ollut kanojen kanssa tekemisissä. Nuo tahtoisivat vain olla ulkona koko ajan. Eivät muni vielä mutta jouko jatkoksi pitäisi tulla jo munivia. Laitatko kanat aina yöksi sisälle? Nämä ovat vielä hieman arkoja ja hankalaa vähän ollut tul niiden käsittely. Ehkäpä pikku hiljaa tottuvat:-)

  • Meillä on iso tarha ja kanat menevät itse iltasella sisälle tikapuita pitkin ikkunasta, viimeistään yhdeksän maissa. Ikkuna on aina auki, joten ne käyvät halutessaan munimassa ja aamulla tulevat ulos herättyään. Ruuat on ulkona sadekatoksessa.

   • Hilu sanoo:

    Minä olen kans pitänyt ikkunaa nyt auki, että saavat mennä sisälle itse jos tahtovat. Viihtyvät kyllä kovasti tuolla ulkosalla ainakin näillä keleillä.

 5. Lissu sanoo:

  Kukko on luonnossa vielä komeampi kuin kuvassa. Todellinen koreileva kunkku naistensa haaremissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s