Viime syksynä aivan unohdin tämän vakioherkun. Kyllä se onneksi talviseen pakkassäähänkin sopii! Äidin kaalikeitto oli aina tällainen: pelkistetty mutta herkullinen. Lammas, itse kasvatettu kaali (olisipa vaan nytkin!), vesi ja suola – eikä sitten mitään muuta. Ei edes pippureita tai porkkanoita. Silti täydellisen hyvää, taitaisi sopia karppaajillekin?
Lammaskaali
- lampaan lapaa tai muuta lampaan lihaa
- vettä
- valkokaalinkerä
- suolaa
Poista lihasta mahdollinen paksu rasva ja leikkaa se palasiksi. Pane kylmään veteen kattilaan. Kun vesi kiehuu, kuori vaahto pois ja lisää kaalisuikaleet ja suola. Vettä sen verran, että kaalit peittyvät. Hauduta kannen alla liedellä pitkään, 2-3 tuntia.
Luullista lihaa en omasta kaupastani löytänyt, joten ostin kokonaisen, edullisen lammaspaistin. Osasta tein varastoon stifadoa eli kreikkalaista lammaspataa ja osasta tätä lammaskaalia. Mä-ä-äää… Ja keiton kera vielä vastaleivottua, tyrnillä terävöitettyä hiivaleipää. NIIN vanhanaikaista ja samalla kuitenkin NIIN nykyaikaista.