Tyrnin vitamiinit talteen

Meidän neljästä tyttötyrnistämme saimme syksyllä paljon satoa. Koska silloin oli muitakin kiireitä, tyydyimme vain poimimaan marjat, jonka jälkeen panin ne siltään pakasteeseen. Osan jäädytin C-vitamiinihelmiksi leivinpaperin päällä pellillä, mutta suurin osa päätyi vain isoissa pusseissa tulevaa käsittelyä odottamaan. Kirjoitin tyrneistä aiemmin täällä  sekä täällä ja myös täällä.

Loppuvuodesta, ennen joululeipomuksia, tarvitsin tilaa pakastimeen ja kaivoin marjapussit sulamaan. Olipa niitä paljon, kymmenen litraa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linkosin kaikki mehulingolla mehuksi ja sitä myöten jääpalapusseihin tyrniukuutioiksi. Loppujätteen – kuoret ja siemenet – kuivatin kiertoilmauunissa ja jauhoin tyrnirouheeksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mössöä jäi kuitenkin vieläkin, joten pakastin sen kokeilumielessä parin desin annospusseihin sämpylätaikinoita varten, Viime viikolla muistin ottaa yhden pussin sulamaan…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…ja lisäsin sen kotikaljan teosta jääneeseen mäskiin. Tuli hyviä sämpylöitä, ei lainkaan huono idea!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eli tyrni on mitä mainioin marja. C-vitamiinia on yli 200 mg sadassa grammassa, kun mustaherukassa on 120 ja appelsiinissa 50 g. Lisäksi tyrnissä on huomattavia määriä B-ryhmän vitamiineja sekä rasvaliukoisia E- K- ja A-vitamiineja. Sen vitamiinit ovat tietenkin parhaimmillaan tuorekäytössä tai pakastettuina.  Hyvälaatuinen tyrniöljy puolestaan hyödyntyy eniten siemenissä ja rouheessa, jota voi lisätä vaikka jugurttiin tai rahkaan, aamupuuron päälläkin se on hyvää. Ainoa haittapuoli tässä marjakasvissa on – tiedätte kyllä – piikkinen pensas!

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Tyrnin vitamiinit talteen

  1. metsätonttu sanoo:

    Olet ahkeroinnut! 10 litraa poimia ja käsitellä, on paljon se. Näillä seuduin totuin jo pikkutytöstä käymään syksyisin vilusilla merenrannoilla poimimassa tyrnejä. Joskus pakkasten tullen äiti haki jopa niitä oksineen vintille, josta niitä napsittiin. Silloin niitä oli yltäkyllin täällä, eikä mitään kieltoja.

    Nyt niitä on meidänkin kylällä melkein jopa pihalla. Minäkin laitoin kerran 20 tyrnipensasta. Myyrät söivät osan ja osa paleltui. Nyt on enää pari tyttöpensasta jäljellä. Naapurista olen saanut käydä poimimassa mitä olen ehtinyt. Heillä on suorastaan tyrnimetsä siinä.

    Uskon, että juuri tämä marja pitää sairaudet poissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s