Seura-lehdessä oli syksyllä kiinnostava hyytelökakkuresepti. Olin nimittäin pakastanut sosemyllyllä hurautettua mustaherukkasosetta ja pohdin sille erilaisia käyttötapoja. Pohja kuuluisi ohjeen mukaan tehdä digestivekekseistä, mutta valmistin sen gluteenittomana suklaakääretortusta. Tein täytereseptiin joitakin pieniä muutoksia, joten jouluvieraille tarjottiin meillä tänä vuonna tällaista hyytelökakkua:
Mustaherukka-suklaa-juustokakku
Pohja:
- 3 nunaa
- 1 dl sokeria
- 1 dl perunajauhoja
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 1½ tl leivinjauhetta
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, siihen sihdin läpi jauhoseos varovasti sekoittaen. Paistetaan leivinpaperin päällä pellillä, 200 asteessa, noin 10 minuuttia. (Kokeile hammastikulla kypsyyttä – raaka torttu tarttuu tikkuun!) Kippaa sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistopaperi. Leikkaa ohuesta kakkulevystä irtopohjavuokaasi sopiva pala, reunat voi käyttää vaikkapa jälkiruokaan pappilan hätävaran tapaan.
Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Itse käytän mielelläni tätä silikonista, jonka pohjalla on tarjottimeksi sopiva siisti, valkoinen keramiikkalevy:
Täyte:
- 6 liivatelehteä
- vettä liivatteiden liotukseen
- 3-4 dl maustamatonta mustaherukkasosetta
- noin 200 g tummaa suklaata
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- purkki vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- ½ dl mustaherukka- tai muuta mehua liivatteiden sulatukseen
Turvota liivatelehtiä viitisen minuuttia kylmässä vedessä. Sulata suklaa teflonkattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita mustaherukkasose ja tuorejuusto, lisää sulatettu suklaa. Lisää lopuksi vaahdotettu vaniljakastike ja tarkista maku. Purista liivatelehdistä liika vesi ja liuota kiehuvan kuumaan mehutilkkaan. Lisää liivateliuos kapeana nauhana, koko ajan sekoittaen, muuhun täytteeseen. (Aamuteeveen kokkiohjelmassa neuvottiin sekoittamaan sulaneet liivatteet ensin pienempään määrään täytettä ja sitten tämä seos lopputäytteeseen. Näin estetään se vaara, että seos jäähtyy liian nopsaan ja liivatteet jäävät kokkareiksi.) Levitä täyte kakkupohjan päälle ja tasoita. Anna hyytyä jääkaapissa. (Itse sivelin mustaherukkasosetta hiukan myös pelkälle pohjalle kostukkeeksi, ennen muun täytteen lisäämistä.) Irrota hyytyneen kakun silikonireuna ja koristele valmis kakku suklaarouheella.
Oli oikein hyvää! Koska käytin ohjeessa olleen mustaherukkahillon sijasta mustaherukkasosetta, C-vitamiiniakin tuli reippaammin, eikä kakku ollut turhan makeaa. Kun juuston ja vaniljakastikkeen ostaa laktoosittomana, tämä herkku on sekä gluteeniton että laktoositon. Syyskakkuun päälle voisi koota tuoreita mustaherukoita, aah… Tätä kyllä tehdään uudestaan!
NAM ! Rakastan mustaherukkaohjeita. Tuon suklaan voisi myös korvata Marianne crushilla ja maistuu sittenkin…. Käyn täällä kyllä lukemassa usein. Niin on kuin kotiinsa tulisi. Samanlaisia ajatuksia liikkuu mummmujen päissä. Ihania loppuvuoden päiviä ja onnenhetkiä tulevaan vuoteenkin. Voi hyvin 🙂
Kiitos, samoin käyn minäkin teidän elämäänne ”tarkkailemassa”. Kommentit vaan jäävät vähiin. Mariannemurut varmaan sopivatkin suklaan tilalle, jos niistä pitää.
Hyvää jatkoa teillekin Mäntylään! Nyt on taas niin hiljaista, kaipaan jo Mikaelin touhuilua…