Tähän aikaan vuodesta mieleen tulevat muikuista valmistettavat ruuat ja päällimmäisenä niistä patakukko. Aiemmin tein kalakukkoja, mutta tämä vuuassa tehty on paljon helpompi valmistaa ja maistuu samalta. Oletko kokeillut?
Patakukko
- 1 kg perattuja muikkuja
- paketti ohuita possun kylkisiivuja
- suolaa
Kansitaikina
- 3 dl ruisjauhoja
- ½ tl suolaa
- vettä sen verran, että saat sekoitettua sopivan taikinan (noin 1 dl)
- voiteluun voisulaa tai juoksevaa Oivariinia
Levitä kannelliseen, voideltuun vuokaan kerroksittain muikkuja, lihasiivuja ja suolaa.
Sekoita kuoritaikina kimmoisaksi ja kauli noin sentin vahvuiseksi. Tee siihen vuuan kannella kevyesti merkki, leikkaa veitsellä hiukan laajemmaksi. Painele tiiviisti vuokaan päällimmäiseksi ja voitele voisulalla.
Nosta kannellinen vuoka 150-asteiseen uuniin ja jätä kypsymään useaksi tunniksi. Kun patakukkko saa kypsyä tarpeeksi kauan, ruodot pehmenevät täysin. Tämä vie kukon koosta riippuen 5 tunnista eteenpäin. Meillä se pannaan illalla leivinuuniin ja otetaan vasta aamulla pois.
Voi tätä ihanaa tuoksua – ja makua…
Voi ettà, maku tuntui tààllà asti! Tuota voisi kokeilla paikallisista pikkukaloista. Vaikka huomenna, kun menen naapurikylàn markkinoille, missà on myòs kalakauppa. Voisi olla jo tarpeeksi viileàà, ettà saisi kalat kotiin syòmàkuntoisina.
Teepä tosiaan! Kerrot sitten, miltä maistui. Lohestakin tätä varmaan voisi kotimaassa tehdä…?
Tämä taitaa olla niitä parhaita kalaruokia, mitä suomalaisesta ruokaperinteestä löytyy. Olisi niin mielenkiintoista saada tietää ravintoarvot, kun tämä todellakin syödään ruotoineen päivineen. Sellainen kiitollisen mielen ruoka.
Kyllä tässä ruuassa maut ovat kohdallaan. Ei ole liikaa mausteita sotkemassa!
Ravintoarvoista löysin tällaisen linkin: http://ruokapaivakirja.net/nutrition/1327-patakukko
Voi kun herkullisen näköistä. Nami nami. Nyt kun vain saisi jostakin muikkuja (huokaus) niin heti tekisin. Ennen käytiin lapsissa syksyisin patikoimassa ja välillä kalastimme siellä, paljon saimme muikkuja.
Me emme ole koskaan pyydystäneet muikkuja itse, mutta kaupoissa niitä on tuoretiskeillä myynnissä. Ne kutevat näihin aikoihin, joten saaliit ovat nyt runsaita ja mätiäkin saattaa ”lypsää” pakasteeseen, jos on hyvä tuuri! Ruisjauhoissa kieritetyt ja voissa paistetut pienet, ns. neulamuikut, ovat myös herkkua. Nekin voi syödä ruotoineen!