Kanalan kuulumisia, osa 8. Esimerkin voimalla

Tädin hoiviin muuttamisesta on nyt kulunut kuukauden verran ja kaikki sujuu oikein mukavasti. Parina ensimmäisenä päivänä vanhat ladyt tietenkin näyttivät nokkimisjärjestystä, mutta ihmeen hyvin ne sitten sopeutuivat toisiinsa. Tilannetta auttoi se, että muutto ajoitettiin kesäaikaan, jolloin kaikki saavat asustaa vielä ulkotarhassa ahtaampien sisätilojen sijasta.

Ensinnäkin ”pelastetuilla kanoilla” on nimet. Ne ovat nyt Pirkko, Pirjo ja Erja. Maire-tädin entisien työkaverien mukaan. Nyt, kun hienostelijankin pyrstö on kasvanut täyteen mittaansa, niitä on vaikea erottaa toisistaan, mutta eihän sillä niin väliä ole. Pääasia, että on nimet. Itse en halunnut niitä nimetä siksi, kun tiesin, että joudun niistä luopumaan!

Toiseksi: Ne osaavat nyt mennä orrelle ihan itse. Vajaa viikko siinä kului, kun täti  iltapimeällä kävi ne paikoilleen nostelemassa tai tilannetta tarkistamassa, mutta nyt ne menevät kiltisti vanhojen neitien viereen orrelle joka ilta. Eli kyllä kanatkin oppivat! Tv-dokumentin mukaan ne oppivat jopa erottamaan geometrisia kuvioita!

Kolmanneksi: Ne eivät enää pelkää harakoita. Meillähän oli se ongelma, että linnut tulivat tarhaan ja jopa navettaan (jostakin mystisestä raosta – eivätkä enää osanneet pois) ja nokkivat pesässä olleita munia rikki. (Meni siinä navetan ikkunakin rikki, kun yksi hädissään sisällä syöksyili.) Joka tapauksessa kanat maastoontuivat peloissaan ja munivat ennenaikaisesti huonokuorisia tai jopa nahkamunia. TV-dokumentin mukaan munan kuoren kehittyminen kestää 20 tuntia, mutta niin pitkää rauhallista aikaa harakat eivät neideille suoneet! Koska intialaiset brahmakanat eivät harakoita noteeranneet, Pirkko, Pirjo ja Erjakin ovat nyt rauhoittuneet. Ne ajavat jopa porukalla harakoita takaa, mitä en aluksi meinannut uskoa!

Tädillä on koiria, joten sisäpiha on aidattu. Siellä  kaikki saavat olla ajoittain yhdessä vapaana. Takapihalta on suora yhteys sisälle ja eräänä päivänä kanakolmikko olikin mennyt keittiöön tutustumiskäynnille! Kun viimeviikolla huutelin ”tipu,tipu”, niin kyllä ne ääneni vielä tunnistivat. Lujaa sieltä kipitettiin tervehtimään, tuli ihan liikuttunut olo. Kun täti antoi niille ruokaa, kaikki viisi söivät tappelematta samasta kupista. Aikamoinen ”kanakuiskaaja” tuo Maire-täti!

Yksi koirista kuljeskeli vaivihkaa lähistöllä ja odotteli sopivaa hetkeä…

.

…ja onnistuihan se leipäpalan nappaaminen! Slurp, namskis…

Koska tädin omat kanat ovat olleet vapaina myös aidattomalla etupihalla, eivätkä ole siitä minnekään lähteneet, päätti hän tässäkin kokeilla esimerkin voimaa. Mutta eipä aikaakaan, kun  naapuri oli poikennut kysymään, mahtavatko kolme valkoista kanaa, jotka ovat menossa jonnekin kauempana maantiellä, olla hänen… Matti-pojan avustuksella ne sitten oli saatu ajettua takaisin kotiinsa, joten tämä kokeilu taisi jäädä toistaiseksi. Ettei tule lisää auto-onnettomuuksia… Mutta jospa sitten ensi kesänä!

Kanat saivat siis jälleen hienon, uuden elämän. Topi-ystävä jäi tosin ilman kanakeittoa, mutta saahan niitä broilereita kaupan pakastealtaasta…

Kategoria(t): Kanala. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Kanalan kuulumisia, osa 8. Esimerkin voimalla

 1. metsätonttu sanoo:

  Kiitos jatkokertomuksesta! Ihmeellistä on kanojenkin elämä!

 2. Konnadonna sanoo:

  Ihan samoin ajatuksin, kuin edellinenkin kommentoija, onpas kanojenkin elämä mielenkiintosta ja ihmeellistä! Komeita kanoja teillä onkin, varsinkin tuo ruskea on oikein hieno. Toivottavasti pärjäävät hyvin talven yli ja tulevat sitten keväällä taas Mikaelia ja muita ilahduttamaan:)

  • Konnadonna, lupasin nuo kolme valkoista kanaamme Mairelle. Eiköhän niiden stressikiintiö ole jo täysi! Otamme keväällä pari uutta, tällä kertaa mielellään ruskeaa kanaa. Ja niiden talvikoti täytyy sitten olla jo etukäteen järjestetty…

 3. Tarja sanoo:

  Oikein odotin tätä jatkoakertomusta! Ihanaa kun ne ovat kotiutuneet Maire-tädille 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s