Kuivuri hurisee ja kotiviini pulputtaa

 Liköörit ovat  olleet tekeentymässä viitisen viikkoa, oli siis aika siilata marjat pois. (Eipä ole Vaahteramäen Eemelin possuressuja, joille voisin viedä marjat, mutta harakat saattavat olla melkoisen huppelissa iltapuolella sikäli mikäli käyvät avokompostilla iltapalalla…heh heh! Päätin tehdä niille tosiaankin kepposen, olen niin suuttunut niihin kesän harmien jäljiltä!)  Karviaiseen lisäsin vaaleaa siirappia ja mustaherukkaan sekoitin sokeria ohjeen mukaan. Nyt pitää kuitenkin odotella useampi kuukausi, ennen kuin päästään oikeasti maistamaan. Karviaislikööri on tuttua entuudestaan, mutta erityisen suuret odotukset minulla on uudesta ”Prinsessojen Keittokirjan” mustaherukkalikööristä: nuolaisin sekoituslusikkaa ennen sen heittämistä tiskikoneeseen ja ah! Olipa hieno aromi! Jo nyt! Todella voin suositella kokeilemaan vaikka vain tämän pienen tutustumisen pohjalta. Pakastetut marjat käyvät tähän tarkoitukseen myös. Laitoin purkkeihin kelmut lisävarmistukseksi ja tölkit pimeään odottelemaan. Kaadetaan sitten hienoihin pulloihin, kun on oikea aika! Karviainen vasemmalla, upea mustaherukka oikealla.

Viime syksyn aroniaviiniä on jäljellä enää yksi pullo. Kävi tietenkin taas ”vanhanaikaisesti”: Juuri kun viini oli parhaimmillaan, se loppui! Mutta vahingosta viisastuu: Täytyy tehdä enemmän kerralla. Plup, plup…

Tytär halusi kuivata omenoita. Ensin viipaleiksi näppärällä laitteella…

… ja sitten kuivuriin muutamaksi tunniksi. Hyvin onnistui.

Suppilovahveroiden kuivaaminen tällä koneella on kuitenkin aina haaste. Kun siinä ei ole termostaattia, pienimmät tai alimmat kärähtävät helposti. Ritilöiden paikkaa täytyy vaihdella ja loppukuivatus kannattaa tehdä ilman sähköä.

Parhaillaan on saunan lauteilla kuivumassa muutama satsi: ritilät uunipelleillä ja sienet ritilöillä. Katsotaan, onnistuuko paremmin. Miten te kuivatatte sienet? Onko joku kuivuri ylitse muiden? Olisi tosiaan mukava kuulla joku helppo, toimiva tapa!

Kategoria(t): Koti Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

10 vastausta artikkeliin: Kuivuri hurisee ja kotiviini pulputtaa

  1. sylvi ja Sulo sanoo:

    Kuulostaa hyvältä karviais viini.
    Omenan ja sienien kuivatusta en nykyään ole tehnyt.
    Kaikki sienet on pakastanut. En osaa neuvoa sinulle parempaa keinoa.
    Meillä on purkeissa kuivatettuja sieniä vanhastaan. En niitä paljoa käytä.
    Meillä on myös laitettu mustaherukka viiniä. Tänään Suloseni lapposi viinin.

    Mukavaa loppuviikoa sinne.

  2. sylvi ja Sulo sanoo:

    tarkoitin tietysti karviaslikööri.

    • Kuivattuina sienet säilyvät vaikka kuinka monta vuotta ja niitä on helppo murustella erilaisiin ruokiin. Itse kyllä mieluiten pakastan, mutta tytär haluaisi kuivattaa.
      Kyllä nuo liköörit ovat tosi herkkua, kun niitä vieraille kahvipöydässä tarjoaa!

  3. Tuija sanoo:

    Laitan aina hieman suppilovahveroita naruun roikkumaan keittiön ikkunoiden eteen- samaan tapaan kuin sukat pyykkinarulle (ilman pyykkipoikia neulan ja langan avulla). Se on hauskan näköinen koriste ja sienet kuivuvat hyvin. Pakkaseen ne muilta osin menevät täälläkin.

  4. metsätonttu sanoo:

    Kiitos vinkkisi, laitoin minäkin noita karviaismarjoja, annan vielä viikon hautua. Ja tuollaisia viinitynnyreitä minullakin odottamassa, tosin ihan viinimarjoista ja mustikoista teen. Kokeilin kerran marja-aronioilla, mutta siinä kävi hassusti, kun siivosin kylppäriä ovet auki ja se sai kylmää. Käynti keskeytyi. Pullotin ne kuitenkin, mutta ovat niin imeliä, ettei kukaan ole halunnut juoda. Vieläkin tuolla vintillä ovat. Kait odotan ihmetta tapahtuvaksi.
    Taidan tehdä harakoille samoin. Sallin heille kunnon juhlat!

    Tuota kuivuria vielä kaipailen. Jäi tältäkin syksyltä hankkimatta.

    • metsätonttu sanoo:

      Minulla on rautalankakehikko, jossa kuivatan yrtit ja suppilovahverotkin saunan alku- ja loppulämmössä. Siellä ei ole ikkunaan joten pimeähän tekee niille hyvää.

      • No niinpä niin, sellainen rautalankakehikkohan olisi tosiaan kätevä! Täytyypä suunnitella mitat sun muut ja panna homma alulle.
        Ja liköörejä, kiva kun innostuit. Saakohan siihen Alkolta lupaa, että kahvilavieraille alkaisi tarjoilla?

  5. pirjetta savio sanoo:

    Minulla Evermat niminen kuivuri.Ollut monta vuotta,ajan sekä lämpötilan voi säätää.
    Mistä tuollaisia omenasta renkaita tekeviä laitteita saa?
    Mustaherukanlehdistä,vähän rusinoita ja pari sitruunaa,tule hyvää viiniä.Olen tehnyt monta kertaa.

    • Ostin laitteen joku vuosi sitten Anttilasta, merkki on Zyliss. Mukana tulee erilaisia teriä. Mustaherukanlehdet voisivatkin olla hyviä viiniaineita!

      Jossain vaiheessa varmaan hankin vielä sen Evermatin, on tuossa omassa Nordicassa sen verran hankaluuksia! Kiitos vinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s