Oranssikeltano

Kun kesällä olimme Raahessa, näin Iiriksen metsäpuutarhassa sieviä, itselleni entuudestaan vieraita kukkia. Sain kerätä  siemenhahtuvia mukaani ja seuraavana päivänä Särkän taimistossa löytyi kasville nimikin: Oranssikeltano.

Koska nimi on keltano, tuli mieleen nopea leviämiseen.  Netistä löysin tietoa, että oranssikeltano viihtyy missä vaan, kuivassa tienpenkassakin. Se menestyy siellä missä mikään muu ei menesty.  Korkeus on 25-60 senttiä, kasvuososuhteista riippuen. Iiriksellä oli upeita, korkeita ja tanakasti pystyssä pysyviä varsia.

Leikkasin syksymmällä Oivariinirasiasta pohjan pois ja painoin reunat aidaksi kukkapenkin multaan. Ripottelin sinne siemenet itämään, jotta jatkossa löytäisin varmasti tulevat hoidokkini. Tällaiselta näytti tänään syksyn kellastuttamien lehtien seassa:

Ensi keväänä tarkkailen tilannetta ja jos taimet ovat selvinneet hyvin, pääsen siirtämään ne parempaan paikkaan jatkokasvatukseen.

No entäs sitten? Uskallanko istuttaa ne kukkapenkkiin vai leviävätkö hallitsemattomasti? Vai riittääkö sen estämiseksi kuihtuneiden kukkien poisto? Leviääkö kasvi juuriversoilla? Panenko sittenkin, varmuuden vuoksi, uudet kasvini muualle, vaikka maantien reunamalle tai roskakatoksen vierelle? Onko kellään muulla kokemusta tästä viehättävästä perennasta?

Advertisement
Kategoria(t): Perennat Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Oranssikeltano

 1. sylvi ja Sulo sanoo:

  On kokemuksia. Se leviää ihan mahdottomasti. Juuresta ja myös siemenistä.
  Ei kannata laittaa kukkapenkkiin.

 2. Anne K sanoo:

  apua, mistä noita saa??? Siemeniä tai kasvinalkuja! Täällä ei kukaan länsirannikolla ees tienny, näitä on saatava ja paljon!

 3. Helmi sanoo:

  Onpa kivan yllättävä näky! Sarjakeltano ja oranssikeltano melki vierekkäin ihan kahdestaan tuossa meidän talon pensasaidan välisellä ”niityllä”. Taidan myös ottaa siemenet talteen.

 4. krisu sanoo:

  HEI!
  JUU TODELLAKIN LEVIÄÄ HIRMUISESTI! Revin hirveästi ihan vaan pois ja siirsin omaan paikkaansa juurimaton laitoin.Toivottavasti ei hirveästi siemenistä leviäis joka puolelle.
  Minä asun uudessakaupungissa.Ja voisin antaa alkuja.

 5. Taru sanoo:

  Minä löysin tänään Turusta. Ihmettelin kauniita kukkia tuossa parkkipaikan reunalla. Minä kyllä siirsin kukkapenkkiin. Saahan niitä sit harvennettua tai annettua ystävillekin omiin pihoihinsa 🙂

 6. Taru sanoo:

  Pitää varmaan ottaa varmuuden vuoksi siemeniä talteen talveksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s