Senja-mummun kaktus kukkii taas!

Vuosi sitten kerroin täällä tarinan kaktuksesta, jonka otin hoiviini mummon kuoltua ja jonka noin kymmenen vuoden kuluttua palautin ”päivähoidosta” taloon muuttaneelle serkulleni takaisin.  Nyt kasvista otettu pistokas on meillä jälleen kukassa. Jo kolmas nuppu avautui myöhään eilenillalla ja tänä iltana se sitten kuihtuu. Koko taloon on yön tunteina levinnyt huumaava tuoksu. Sattuisikohan kukaan  lukijoista osata antaa nimeä tälle kymmeniä vuosia vanhalle huonekasville?

Advertisement
Kategoria(t): Koti Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

16 vastausta artikkeliin: Senja-mummun kaktus kukkii taas!

 1. Heli sanoo:

  Olisiko Yön Kuningatar? Kukkii yöllä ja tuoksuu hyvältä.
  terv.Heli

  • Heli, kiitos kommentista! Mummo sanoi sitä yön kuningattareksi. Eräs tuttu kuitenkin sanoi, että oikea yönkuningatar on sellainen käärmemäinen, jossa ei ole lehtiä. Olisihan tosi upeaa, jos se onkin yön kuningatar!

 2. Auliisa sanoo:

  Hei! On upea kukka. Arvelisin, että se on lehtikaktuslaji (Epiphyllum oxypetalum), joita kutsutaan myös yön prinsessaksi tai kuningattareksikin sekä tuoksulehtikaktukseksi. Sitten on olemassa yökaktuksia, joita myös kutsutaan yön prinsessaksi (Selenicereus pteranthus) ja yön kuningattareksi (Selenicereus garndiflorus). Ne ovat ehkä juuri sellaisia kuin tuttavasi sanoi eli käärmemäisiä, särmämäisiä ja piikikkäitä. Noilla latinankielisillä nimillä löytyy netistä kuvia. Nimethän ovat keksittyjä, joten kyllä kukkasi saa olla kuningatar :). Olen seuraillut talvesta asti blogiasi. Teillä on kaunis ja tunnelmallinen piha-alue.

  • Auliisa, mukava tutustua! Kiitos tiedoistasi. Katselin kuvia ja kyllä tosiaan nyt uskallan päätyä siihen yön prinsessaan tai kuningattareen. Koska alalajeja on monta, ulkonäkökin voi vaihdella. Julistettakoon täten, että lasikuistilla kukkii kuningatar!!!
   Olen tosi iloinen, että olet viihtynyt puutarhavieraanani!

   • Kerttuli Jääskeläinen sanoo:

    Minusta kasvi muistuttaa kovasti minulla olevaa Selenicereus hamatus-yönkuningatar lajia.Minulla on myös Epiphyllum oxypetalum lehtikaktus,jota olen kutsunut lapsesta asti YÖNPRINSESSAksi.Kasvini on tosi vanhaa sukua ja minullakin ollut lapsesta asti hoidossa,eli yli 50v.Olen vain uusinut muutaman kerran.Kukkii lähes kuin yönkuningatar.Kukat vain pienempiä,mutta silti upeita.Kesät aina parvekkeen latialla täysin varjossa.Nostan niitä sateeseen muutaman kerran kesässä.Myös ”joulukaktukset” pitävät samasta.Lisää kukintaa ; )

   • En olekaan aiemmin vienyt tätä isoa ulos kesällä, muut kaktukset kyllä. Täytyypä ottaa sekin alas ja päästää kesälomalle! Kiitos tiedosta!

 3. Jaana sanoo:

  Voi ihana kukka.
  Olen yrittänyt etsiä itse yön kuningatarta mutta vielä en ole löytänyt. Muita erilaisia lehtikaktuksia onkin sitten tullut hankittua korvaavaksi.
  Jos pääsisin luoksenne kylään niin varastaisin yhden-pari versoa 🙂

  • Kyläilemään kyllä voit tulla, mutta voisin varmaan keväämmällä lähettääkin, jos haluat. Vanhaa laatua tämä ainakin on!

   • Jaana sanoo:

    Oikeesti! Olisin todella onnellinen jos saisin pistokkaan.
    Tuskin ovellesi kuitenkaan piipahdan (ei mitään käsitystä missä asut tai kuka olet 🙂 )
    Saatko s-posti osoitteeni poimittua jostain?

 4. Jaana sanoo:

  Itse tykkään kun kasvilla on menneisyys, tai tarina. Silloin kasvista tulee rakas, siitä pitää aivan erilailla huolta. Ja henkilö kasvin takana pysyy muistoissa vaikka olisi jo aikajättänyt noin muuten.
  Minulla on mm. Tolosen mamman antama pitaja kaktus, lehtikaktus naapurin rouvalta (jonka ensin havaitsin heidän puutarhassaan, sitten keräilin rohkeutta kysyä alkua, lopulta onnistuimme olemaan samaan aikaan heidän pihallaan. Kasvi on hänen miehensä äidiltään lähtöisin. Tähän kaikkeen meni 2-3 vuotta aikaa.)
  Joku amppelikasvi isoäidiltäni vielä lisäksi.

 5. Tuula Vranki-Niemi sanoo:

  Hei, Itselläni näyttää olevan melko samanlainen,ehkä se on Tuoksulehtikaktus, mutta käyttäytyy kuin Yönkuningatar, kirjojen mukaan eivät ole sukulaisia. Me olemme pitäneet sitä Yönkuningattarena, minkä ensimmäistä kukintaa innolla odotamme, vajaa 10 cm pituinen nuppu on, osaatko arvioida, kuinka kauan se nuppu kehittyy ennen kukintaa? Kiitos tiedosta jo etukäteen.

  • Kiitos kommentista! Joku kerran kommentoi, että yön kuningattaria on montaa lajia, en tiedä onko tämä sitten. Mutta mummoni sitä aina sanoi yön kuningattareksi. Jos nuppu on jo vajaa 10 senttiä, menee ehkä viikko tai vain muutama päivä kukan avautumiseen. Huomaat kyllä, se alkaa pullistua ja availla suojuslehtiään alkuillasta. Joskus meillä on huomattu kukinnan alku vasta siitä huumaavasta tuoksusta, joka leviää koko huoneistoon.

 6. Kaarina Savola sanoo:

  Olisiko mitenkään mahdollista saada pala lehteä kukinnan jälkeen. Äitini kukka kadonnut jo vuosia sitten ja minulle iski hirvittävä palo kokea se tuoksu vielä kerran. Mamman kukan muistot yli 50v sitten

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s