Kasvimaalla

Mummo pääsi eilen Jyväskylästä Keuruun terveyskeskuksen vuodeosastolle. Taitaa olla vielä pitkä matka siihen, kun hän itse kävelee. On kuitenkin mukavaa, kun voi käydä nopsaan  häntä tervehtimässä ja kahden tunnin ajomatkat jäävät pois. Iloisemmat uutiset vaikuttivat heti omaan vireeseenikin ja jaksoin jälleen ryhtyä pihatöiden kimppuun.

Kasvimaa on nyt melkein valmiina. Syksyllä isäntä oli kääntänyt sen jyrsimeen vaihdettavalla auralla, joten ensimmäinen kevättyö on sitten ”myyrääminen”. Tuo puutarhajyrsin on tosi vanha, ainakin 15 vuotta, mutta lähtee aina käyntiin ensimmäisellä nykäisyllä. Mahtava vekotin! Kuvasarjasta näet kevään etenemisen – narsissit kasvimaan oikealla laidalla ovat tässä ensimmäisessä työkuvassa vielä nupuillaan.

Sitten mitattiin polkujen paikat. Ensin katekangassuikale alle ja viidettä kesää käytössä olevat puuritilät siihen päälle. Vähän jo piti vasaraakin käyttää, sillä sateet ovat lahottaneet joitakin turhan paljon!

Polut tekevät vuoroviljelystä helppoa. Kesannolle ei maa valitettavasti ole riittänyt, mutta sipulit, varhaisperunan ja porkkanan panen kuitenkin vuosittain aina eri lohkoille tuholaisten välttämiseksi.

Unohdin varata paikat mangoldille, johon ihastuin viime kesänä. Nyt sitä on kasvussa lasikuistilla eikä muuta ole enää vapaana kuin ihan alkupää, johon olin kyllä ajatellut kesäkukkia. Toisaalta, kukille oli ehkä liikaakin paikkoja (haluan niitä sinne tänne silmäniloksi), joten menköön nyt yksi rivi parempaan hyötykäyttöön!

Vasemmassa etukulmassa on yrttimaa ja edessä kuukausimansikkaa, mutta muuten koko ala on reunustettu perennoilla. Perällä näkyy harso ja tukiverkko, joiden alla odottavat herneet. Ne on pakko peittää heti alussa, sillä fasaanit tosiaan asettuivat meille. Versoja ne eivät popsi, mutta kylvetyt herneet ovat herkkua. Tuosta lintuporukasta tulee kesällä vielä kunnon riesa! Kaaritukiinkin tulee myöhemmin harso ja alle istutan parsakaalia. Taimet odottavat kasvihuoneessa.

Yläkuvan karhunvadelma kompostin takana on kasvanut aika huonosti ja talvet ovat tuhonneet sen vähäisenkin kasvun. Nyt yksi verso oli säästynyt, joten se oli tuettava aurinkoa saamaan. Jälleen uusiokäyttöä: vanha teline, jonka isäntä ruuvasi kompostin päätyyn. Päästäänköhän syyskesällä vihdoin maistiaisille? Ja huh, tuo takimmainen komposti pitäisi kääntää tyhjillään olevaan…

Vaikka narsisseja kukkii kukkapenkeissä, ne ovat kuitenkin mielestäni kauneimmillaan vihreässä nurmikossa. Villinä ja vapaana… ihana kevät!

Mainokset
Kategoria(t): Kasvimaa, Piha ja puutarha. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Kasvimaalla

 1. Lissu sanoo:

  Hienoa, ettà àitisi pààsi Keuruulle! Siellà on taas kaksijalkaiset myyràt mòyrineet. Ja voi noita narsisseja. Taitaa tuolta kiven takaa pilkottaa myòs valkovuokkoja. Kieloaikaan minàkin pààsen taas nuuskimaan luonnon ihanuuksia.

  • Lissu, valkovuokot ovat mukavasti levinneet vähän sinne ja tänne. Äidin lempikukkia ovat, kun lapsuusmaisemien keväät olivat Ruotsinpyhtäällä näitä valkoisenaan.

 2. sylvi ja Sulo sanoo:

  Kiva kun äitisi pääsi lähmälle.
  Kovasti olet siellä touhunneet.Iso kavimaa teillä onkin.
  Kiva on sitten jäädä odottelemaan vihannesten kasvua.
  Nyt vain odotellaan sitä lämpöä,
  aurinkoisia päiviä sinne teille!

 3. Metsätonttu sanoo:

  On sinulla mahtava kasvimaa! Sitähän minulla ei oikeastaan nyt ole. Aikoinaan oli. Nautiskelen vain perennoista ja ruusuista. Jotakin pikkuisen laitan…

 4. Aila Bennett sanoo:

  Hei Riitta , Tervehdys pitkasta aikaa olen nyt alkanut- viimeinkin – saannollisesti seurata blogiasi. Myotaelanyt aitisi sairauden, on kiva etta han on paassyt keuruulle! Teilla on mahtava kasvimaa, nayttaa viela isommalta kuvassa kuin muistan sen! Kaikkea hyvaa aidillesi ja aurinkoista kevatta!
  Aila B

 5. Nettimartta sanoo:

  Oikein hyvä uutinen tuo äitisi toipuminen. Kyllä teillä on ISO ryytimaa. Ihailen!

  • Nettimartta, kasvimaassa on kyllä hoitamista, mutta siitä saadaankin aika paljon talven satoa koko joukolle. Perunaa on toki lisää muualla, tässä lähellä on vain pari riviä kesäperunaa. Mutta kesällä ei puuha lopu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s