Kylpylämatka Haapsaluun, osa 3

Viimeksi kerroin hiukan Valkeasta Neidosta tai Valkeasta Daamista, kuten joissakin esitteissä lukee. Tässä postauksessa  jaan tarinan myös teille.

Haapsalussa on 1200-luvulta peräisin oleva piispanlinna, joka oli jo melkoisesti raunioitunut, kunnes sitten EU-rahat saivat kunnostajat liikkeelle. Työ on edelleen kesken, mutta paljon on jo saatu aikaankin. Nyt siellä on mm. kirkko ja museo ja kesäaikaan monenlaista toimintaa.

Linnoituksen kirkkosali on yksinkertaisen kaunis.

Museossa oli arvokkaan, keskiaikaisen asearsenaalin lisäksi myös mm. piispanistuin…

…ja ihan oikea tiimalasi. En tiennytkään, että ne olivat näin suuria! Ainakin 70 senttiä korkea oli tämä alakuvan ”kello”.

Ja sitten se lupaamani legenda valkeasta neidosta. Linnoistusta ympäröi vallihauta ja korkea muuri. Keskiajalla aluetta hallitsi Saare-läänin piispa ja kaikkien tuomioherrojen tuli elää luostarilain mukaan siveellistä elämää. Naisilta oli piispanlinnaan pääsy kielletty kuoleman uhalla.

Tapahtui kuitenkin niin, että eräs tuomioherra ja tavallinen virolainen tyttö rakastuivat intohimoisesti toisiinsa. Koska nuoret halusivat olla toistensa lähellä, tuomioherra puki tytön pojaksi ja toi hänet linnaan kirkkokuoron laulajaksi. Se pysyi pitkään salaisuutena, mutta eräänä päivänä petos paljastui. Piispan tuomio oli ankara: tuomioherra heitettiin linnan tyrmään kuolemaan nälkään ja tyttö, tyrmään heittämisen jälkeen, muurattiin elävänä keskeneräisen kastekappelin seinään. Onnettoman naisen huudot olivat kuuluneet vielä usean päivän ajan, ennen kuin ne vaimenivat lopullisesti.

Näitä portaita tyttö kulki kellarin vankilaan…

…jossa nyt istui yksinään nälkäkuolemaan jätetty tuomioherra.

Naisen sielu ei kuitenkaan saanut rauhaa ja siksi hän on käynyt jo vuosisatojen ajan suremassa rakastettuaan kastekappelin ikkunalla ja osoittamassa rakkauden kuolemattomuutta. Tapahtuu nimittäin niin, että jokaisen elokuun täydenkuun aikaan pyöreän tornin ikkunaan ilmestyy valkea naisesen hahmo.

Seinän laatta kertoo, kuinka lopulta kävi niin, että arvostettu mies kuoli tuntemattomana ja tavallisesta naisesta tuli tunnettu, kummitteleva valkea neito, Valge Daam,  ja että heidän rakkaustarinansa muuttui legendaksi.

Nykyisin elokuun täydenkuun aikaan järjestetään aina kolmena päivänä monenlaisia tapahtumia linnassa ja pihamaalla. Naisen voi tosiaankin nähdä ikkunassa, sillä jossain vaiheessa täysikuu on sellaisessa asennossa, että se heijastuu vallihaudan takana olevan muurin aukosta suoraan ikkunaan antaen vaikutelman naishahmosta. Nykyisin taitaa tekniikallakin olla oma roolinsa… Noh, loppu oli proosallinen, mutta silti hieno legenda.

Vielä on yksi kertomus jäljellä, joten jos haluatte kulkea mukana tällä itseäni niin virkistäneellä matkalla, tapaamisiin Haapsalussa!

Advertisement
Kategoria(t): Matkat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Kylpylämatka Haapsaluun, osa 3

  1. sinikka sanoo:

    Heippa Riitta ! Kiva että matkanne sujui mukavasti. Tervetuloa taas kotikonnuille, odotan silti Haapsalun kertomusta osaa nelonen,,,,varma kevään merkki myös että daaliat kalseassa kellarissa kasvattavat kalmeanvihreitä versojaan. Odottaakaa tovi, vajaan kuukauden päästä saavat nauttia mullasta ja auringosta ulkona. T Sini

  2. sylvi ja Sulo sanoo:

    Kiva nähdä kuvia ja kertomista En muistaakseni ole käynytkään siellä sisällä.
    kertomiksen olen kuullut.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s