Ponchoja ystäville

Lähetin pari viikkoa sitten eräälle tutulle, yli kahdeksankymppiselle mummulle, neulomani kaulahuivin. Mummu soitti minulle kiitoksensa niin iloisena ja onnellisena, että oikein sydäntä lämmitti. Hänellä oli entuudestaan kuulemma vain kankaisia, silkkimäisiä kaulaliinoja, ja tämä mohairhuivi tuntui niin ihanan pehmeältä ja lämpimältä. ”Ja nämähän ovat nyt muotia!” osasi mummu vielä sanoa kiitosten lomassa.

Koska tulin niin iloiseksi mummun soitosta, päätin saman tien yllättää hänet vielä uudelleen kaapista löytyneiden lankakerien myötä. Nimittäin jokunen vuosi sitten urakoin kuvan Teddy-langasta neulottuja ja virkattuja ponchoja todella paljon: lahjoiksi  naisväelle, pikkutytöille ja jopa heidän nukeilleen. Monessa koululuokassakin opetin niitä siihen aikaan kässätunneilla. ”Viitta ” on erittäin nopea valmistaa, ohje on vyötteessä. Tässä kuitenkin lyhyt opaste: Ensin neulotaan sileää paksuilla (9 tai 10), lyhyillä pyöröpuikoilla. Sitten päätellään neulos ja jatko virkataan 7 ketjusilmukan verkoksi, koukku numero 8. Lopuksi hapsut, jotka kannattaa ottaa heti eroon toisen kerän alusta – näin voi rauhassa virkata kerän loppuun. Ponchoon menee siis kaksi kerää Novitan Teddyä. Nyt lämmin yllätys vielä odottelee pussissa saajaansa. Lähetän sen hänelle tädin mukana jonakin päivänä.

Minusta antamisen ilo on sitä kaikkein parasta iloa. Kun lahjan saaja sattuu vielä olemaan näin ystävällinen ja iloinen ihminen, oma iloni moninkertaistuu ja saan paljon uutta voimaa ja energiaa. Mutta vanhukset ovat erilaisia. Monesti mietinkin, millainenkohan minusta itsestäni tulee. Vievätkö geenit tai joku dementiasairaus minua johonkin suuntaan? Osaanko arvostaa apua ja hoivaa, joita joku minulle toivottavasti antaa? Vai katkeroidunko? Valitanko elämän kurjuutta, kadehdinko nuorempien energiaa? Osaanko olla kiitollinen siitä, mitä minulla vielä on? Kunpa olisin kahdeksankymppisenä sellainen kuin oma isäni oli: Ymmärtäväinen ja ystävä toiselle. Etäisyyksistä huolimatta läsnä ja lähellä. Elämästä ja elämälle kiitollinen. Sitä pyydän.

Advertisement
Kategoria(t): Käsityöt Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s