Ensimmäiset siemenet multaan!

Tänään, kun lunta tupruttaa taivaan täydeltä, laitoin kevättä kasvuun. Nythän on keskisuomalaisilla hiihtolomaviikko ja perinteiseti se on minulla ollut muistutus etsiä siemenpussit esiin. Tomaateista multaan peiteltiin tietenkin sitä parasta ja aikaisinta, Matinaa, jota onneksi sain Hyötykasviyhdistyksen nettikaupasta. Muualta en sitä löytänytkään. Kirsikkatomaatti on tällä kertaa Super Sweet ja vaihteeksi kokeilen myös keltaista runkotomaattia, Sungoldia. Sitä minulla oli kerran, vuosia sitten, mutta sato oli kovin vaatimaton. Nyt sitten uusin voimin! Kannoimme lasikuistille paksun vesivanerilevyn, joka vuosittain asetetaan kasvukaudeksi seiniin ruuvattujen tukevien rimojen varaan. Siinä on helppo tehdä multahommat ja kasvatus onnistuu myös mainioisti valoisassa ja viileässä. Kattoon vaihdamme kaktuksien tilalle roikkumaan kasvi-putkivalon, joka toimii ajastimella ja jota nostan korkeammalle aina kasvun sitä vaatiessa. Ja muistatko, kuistilla ei onneksi ole selektiivilaseja!

Purjo vaatii myös pitkän taimikasvatuksen, joten sen vuoro oli niin ikään tänään. Samoin Ahkeraliisat ja tilli, jota kylvän ihan vaan siksi, että sitä olisi jo varhain keväällä. Lohkaisen myöhemmin tupsuja kasvustosta ja istutan ne kasvihuoneen nurkkaan – varhaissato aikaistuu juuri sopivasti lahnanpyyntiaikaan…

Keuruulta en löytänyt kylvömultaa, toivottavasti taimimulta ei ole liian vahvaa. Sitä kuitenkin jouduin käyttämään. Osa kylvöksistä itää valoisassa, mutta tomaatit ja purjon vein vessan lattialämmön hoiviin. Nopeasti ne siellä aina ovat itäneetkin.

Nyt odotellaan toiveikkaana jatkoa ja kevään etenemistä. Tietääkseni on ennustettu varhaista ja lämmintä kevättä – pääsenköhän siirtämään taimeni kasvihuoneen valoon jo ennen vappua?

Advertisement
Kategoria(t): Kasvihuoneessa, Piha ja puutarha Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ensimmäiset siemenet multaan!

 1. Mk sanoo:

  Miekin aloitin jo kylvöt, tomaatteja ja petunioita.
  Tuota tilliä en hoksanutkaan, pitääkin kokeilla heti.
  Jokakeväinen tuo ongelma kylvömullan suhteen on täälläkin, kerrankin muistin varata sitä säkillisen kellariin jo syksyllä.
  Varhainen kevät tietää usein kylmää alkukesää, muistaakseni viime kevätkesä oli kyllä mainio istutusten suhteen.
  Toivottavasti niin nytkin!

  • Mk, siinä sitä ongelmaa onkin, kun alkukesä on kylmä. Kurkutkin ovat joskus mädäntyneet kun multa kasvihuoneessa on niin kylmää. Sähköllä autetaan yöt, mutta eihän se multaan vaikuta! Onnea vaan sinunkin viljelyksillesi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s