Wanhan ajan kuukalenteri

Tilasin hyötykasviyhdistykseltä ihanan kalenterin! Tammikuun aukeamalla on tähtitaivas, jossa alhaalla loistaa Sirius, myös Orionin tähdistö näkyy kerrankin todella selkeänä. Olen yrittänyt aiemmin opetella tähtiä ja planeettoja vähän huonolla menestyksellä, mutta tämä kuva sai minut taas innostumaan. Orionin hartiat, Betelgeuse ja Bellatrix –  jo pelkät sanat sointuvat kuin matka ikuisuuteen… Nyt tiedän, että tutun kuvion, Orionin vyön, keskimmäinen tähti on Alnilam. Helsingissä on sen niminen tähtitaivasaiheinen lahjatavarakauppakin.

Vanha kansa sanoi ”Alakuu illasta, yläkuu aamusta”, eli yläkuulla on parempi tehdä työt aamusta. Tämä kuulemma vahvistaa vaikutusta enemmän. Auringon nousu nostaa esimerkiksi kasvuvoimaa, eli kukkiin mullat yläkuulla ja aamulla! Sopiva aika näyttäisi olevan helmikuun ensimmäinen viikko tai sitten vasta helmikuun loppu. Olen muuten sattumalta laittanut tomaatin siemenet multaan aina helmikuun viimeisellä viikolla – kuun asentoa en tosin ole katsonut…

Kalenterissa kerrotaan, milloin on paras aika tehdä polttopuita tai istuttaa perunaa. Neuvotaan sekin, milloin kannattaa lähteä vesomaan metsään. Marjapensaiden leikkaukselle on erityisesti hedelmäpäivät… Kunhan saan sisäistettyä kaiken tiedon kalenteristani, niin ihme, ellei puutarha kesällä kukoista!

Advertisement
Kategoria(t): Piha ja puutarha Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Wanhan ajan kuukalenteri

  1. Lissu sanoo:

    Ai ettei sun puutarha ole ollut kukoistava jo nyt!!! Ehkäpä sinulla on ollut sisäinen kuukalenteri. Äiti ja isä puhuvat/puhuivat usein siitä, milloin olisi paras tehdä mitäkin, esim vastoja tehtiin aina otollisina aikoina jne.

    • Heh heh, Lissu…Mutta totta on, että vesakko kasvaa huonommin, jos se on raivattu oikeaan aikaan. Silti, eihän noita suosituksia voi aina noudattaa. Moni muu asia töihin vaikuttaa, vaikkapa sää…Silti olen innoissani tuosta kalenterista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s