Alakuloisia mietteitä

Pihan pensaissa ja puissa on valtava taakka, sillä lumipeiton alla oksat ovat kauttaaltaan kirkkaan jään ympäröiminä. Kaunistahan se on, mutta toisaalta harmillista. Jos ei tule välillä suojasäätä ja lunta tulee lisää, niin ongelmia seuraa.

Tämä jouluaika oli jotenkin erilainen, en vaan osaa kuvailla, miten ja miksi. Vaikka meillä oli vieraita useamman kerran ja vaikka kävimme sukulaisissa, tuntui siltä, että juhla-aika jäi liian lyhyeksi. Yleensä siivoilen loppiaisen jälkeen vauhdilla pois kaiken joulutavaran ja nautin uudesta, avarammasta ”lookista”, mutta tänä vuonna joulu olisi saanut jatkua pidempään. Vastahakoisesti järjestelin eilen huushollin arkiseen asuunsa, vaikealta se kuitenkin tuntui. Ehkä syynä oli alakuloinen mieli: Läheisen ystävän joulun alla tehty syöpädiagnoosi. Se pysähdytti ihan kunnolla. Pelkäänkö minäkin tulevaa? Kunpa voisinkin jäädä tähän hetkeen  kiinni pitemmäksi aikaa! Mutta vaikka venyttäisin joulua parilla viikolla, ei se auttaisi. Huijaisin vaan itseäni.

Auringonsäteet tulevat ikkunoista sisään häikäilemättömästi vaakasuorassa, paljastaen pölyn sellaisissakin koloissa, mitä en tiennyt meillä edes olevan. Ei haittaa, en välitä. Ei näillä asioilla ole oikeasti mitään merkitystä. Terveydellä on. Voimme yrittää elää kaikkien ohjeiden mukaan, mutta silti emme voi tätä arvokasta, tärkeää asiaa itsellemme tai läheisille taata. Niin se vaan on.

Toissayönä vuoteessa, pää tyynyllä, katselin  pienestä ikkunasta kauan ulos pihamaalle sydämeni maisemaa. Kuu valaisi lumen alla nukkuvaa kukkamaata. Rannan puut siinsivät peltojen takaa, kesäkeittiön varjo piirtyi hangelle. Odotin turhaan, että näkisin metsäkauriin, siihen satumaisemaan sen olisi kuulunut ilmestyä. Halusin jälleen pitkittää hetkeä,  pysähdyttää aikaa. Turhaan. Lopulta hellitin ja nukahdin.

Aamu paljasti hangella jäniksen jäljet.

Kategoria(t): Koti, Sekalaista Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Alakuloisia mietteitä

 1. Metsätonttu sanoo:

  Oi, lämmin halaukseni! Sinulla näyttää täysikuu ja Kuu Ravussa nostavan tunteita esiin. Anna niiden tulla ja mennä. Huomenna Kuu on jo Leijonassa ja on helpompi tarttua asioihin.
  Tässäkin on ollut huono yö ja alakulo.

  Mutta tuo jääpeite kuulostaa puutarhassa vaaralliselta. Katkeileeko oksat? Minulla tosin on kiitettävän kaunis ja pehmeä lumi peittämässä ruusujani.

  • Halaus sinnekin, Metsätonttu! Jospa huominen tosiaan on toisenlainen päivä.

   Kyllä meillä taitaa oksia katkeilla jään painosta. Juuri äsken oli parin tunnin sähkökatkokin Keuruulla isolla alueella, ensimmäinen sellainen. Joulumyrskyt eivät meitä vaivanneet. Soitin vikapalveluun ja oksia on kuulemma langoillakin.

 2. Mk sanoo:

  Toivottavasti tänään tuntuu jo paremmalta!
  Läheisen vakava sairastuminen pysäyttää aina, ja kukapa meistä muutenkaan tulevaa tietää.
  Huolilla on aikansa, toivottavasti myös ilolla.
  Valoisaa viikon jatkoa!

 3. Lissu sanoo:

  Ihania maisemia. Ne varmaan auttavat huolien selvittämistä. Haleja.

 4. Sirkku sanoo:

  Mikä siinä on, että sanalla syöpä on aina niin kurja kalske mukanaan?
  En useinkaan ajattele sen diagnoosin kuullessani, että ”niin monta prosenttia rintasyövistä paranee”, ”niin monta % elää kymmenen vuoden kuluttua”.
  Jos joku läheinen saa jonkun muun ”tappavan” diagnoosin, tarkoitan sairautta, joka ennenpitkää johtaa väistämättä kuolemaan, niin ei se niin mieltä lamaannuta.
  Olisiko ehkä se, että tämän päivän tutkimusmenetelmät ja elämäntavatkin ovat johtaneet siihen, että joka viides meistä jossakin elämänsä vaiheessa saa syöpädiagnoosin. Eli sitä on niin murheellisen paljon.
  On se niinkin, että elämä on meille niin rakas. Yhtään ystävää ei antaisi pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s