Vuoden 1987 Pirkassa oli muinoin joulukarkkiresepti, jonka silloin saksin talteen. Siispä, perinteen mukaan, meilläkin on taas lasikuistilla jähmettymässä omat jousuklaat. Ohje on tällainen:
Rommisuklaakuulat
- 100 g tummaa suklaata
- 50 g kookosrasvaa
- 100 g tomusokeria
- 50 g rusinoita
- 2-3 rkl rommia
Rommi (tumma, meillä sattui oli Baltic dark) mitataan rusinoiden päälle kuppiin. Annetaan vetäytyä pari tuntia ja hurautetaan sauvasekoittimella pienemmäksi (tai pilkotaan juomalasissa saksilla pelkät rusinat pienemmiksi jo alussa). Kookosrasva sulatetaan kattilassa, siihen lisätään sulamaan myös paloiteltu suklaa. Tomusokeri siivilöidään mukaan ja koko seos vatkataan hyvin sekaisin. Lopuksi rommirusinat. Aidon rommin voi korvata toki esanssilla – ei kuitenkaan ole saman veroista. Nämä ovat siis aikuisten karkkeja, ellei tee niin kuin meillä: Rommi kuumennetaan ensin miltei kiehuvaksi ja silloinhan alkoholi haihtuu.
Seos saa jähmettyä viileässä jonkin aikaa. Puristelin sen tangoksi leivinpaperin sisällä ja pilkoin paloiksi, jotka pyörittelin palloiksi ja lopuksi kierittelin mantelijauheessa. Pieniä lumipalloja!
Rommisuklaat säilytetään viileässä, paitsi että kokemukseni mukaan ne eivät kauaa sielläkään säily, vaan häviävät pikkuhiljaa salaperäisesti… Tästä annoksesta tulee noin 20 kappaletta, mutta kun ne ovat tosiaan älyttömän ihania, suosittelen tekemään heti tuplasti!
Monena jouluna sain rommisuklaataa, aivan ihanaa, ja olin joulun sitten sokerihihhulissa.
Sitten minulla oli maksa heikkona (ei suinkaan tuon rommirusinasuklaan, eikä muunkaan nautintoaineen, vikaa ei löytynyt, itse tiesin masennuksen syyksi), joten minun piti ilmoittaa ystävälleni, että ’kiitos ei enää minulle’. Ja siihen se jäi. Hän piti reseptiään suurena salaisuutenaan. Mutta nyt terveenä jälleen, voisi noita kokeilla!Kiitos! Sain lahjaksi aitoja kaakaopapuja, joista sovellan tuon herkun nyt…
Metsätonttu, ruusukahvilassahan voisi olla rommisuklaitakin…
Ja että taas lisätään minun vuosirenkaitani! En tee kaksinkertaista annosta, vaan PUOLIKKAAN, josko sitten vaikka laihtuisin. Kiitos vaan viimeisestä!
Ok, Lissu, mutta vaan kymmenen karkkia, on se aika vähän…Ja kiitos itsellesi, oliiviöljy odottelee jouluaattoa!