Jouluun liittyvät myös taatelit, joten taatelikakku on yleinen joulun kuivakakku. Tämä helppo ohje on peräisin siitä peruskoulun kotitaloustuntien keittokirjasta, jota meidän lapsemme käyttivät. Kirjan nimi oli ”Ole hyvä.” Kakku on niin helppotekoinen, että panenpa kiertoon reseptin – jos joku tällaistakin tarvitsisi.
Taatelikakku
- paketti kuivattua taatelia tai pussi pehmeitä
- 3 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 200 g voita
- 2 munaa
- 1 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 3½ dl vehnäjauhoja tai vaaleaa, gluteenitonta Jytte-jauhoa
- 1 rkl kaakaojauhetta
Taateleita keitetään veden ja sokerin kanssa kunnes ne pehmenevät. Soseutetaan sauvasekoittimella, voi lisätään kuumaan seokseen sulamaan. (Tee kaikki tämä 3 l kattilassa, niin ei tule muuta sotkua.) Kun voi on sulanut ja seos jäähtynyt, siihen vatkataan kaksi munaa ja 1 tl soodaa. Loput kuivat aineet lisätään siivilän läpi ja taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paistetaan 175 asteessa uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Olen tehnyt nykyisin kakun gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot vaaleisiin Jytte-jauhoihin, onnistuu erinomaisesti.
Kakku on tosiaan mehevä, säilyvä, nopea ja helppo valmistaa, lopputulos aika lailla takuuvarma. Jopa niin hankalissa olosuhteissa, kuin minulla kuvan kakkuja valmistaessani: Vanha äitini soitteli monen monta kertaa sinä aikana, kun tein kaksinkertaista kakkutaikinaa. Kun leipomukseni olivat olleet uunissa viitisen minuuttia ja siivoilin pöytää, huomasin munat, jotka olivat unohtuneet kokonaan pois. Grrr… Salamapäätös: Kakut pois uunista, taikinat takaisin kattilaan, munat sekaan, vuuat pesuun, voiteluun ja jauhotukseen, taikinat vuokiin ja uuniin. Ja taas tuli hyviä, gluteenittomia kakkuja! Lopputulos näkyy kuvassa ja on nyt jo syötykin. Vaikka leipominen tälläkin tavalla onnistui, suosittelen kuitenkin lisäämään munat aikaisemmin, jo pelkästään tuon turhan tiskauksen vuoksi 🙂
Heh, heh! Ei vahingonilosta, vaan sinun ripeästä toiminnasta. Eräältä unohtui kerran hiiva pullataikinasta. Ihan kokonaan. Ei vaan taikina noussut, ei!
Lissu, sellaista se on…tekevälle sattuu!
Kiitos hyvästä ohjeesta! Kyllä maistui taatelikakku koko suvulle jouluna 🙂
Kiitos! Kyllä se on meidänkin suosikki ja mukavan helppo valmistaa.